Lintutilanne 9.11.2018

Isokoskeloita. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 9.11.2018

Marraskuisesta lämpöaallosta huolimatta valtaosa muuttolinnuista on jo ymmärtänyt poistua Suomesta. Loppusyksyn merkkinä pohjoisen Suomen joutsenet lähtivät muutolle toissa viikonloppuna: Kalajoella ynnättiin lauantaina 27.11. lähes 1 500 muuttavaa laulujoutsenta.

Vasta vesien jäätyessä muuttavat isokoskelot ovat nyt kokoontuneet kalastelemaan suuriksi parviksi eteläisen Suomen järville. Säkylän Pyhäjärvellä arvioitiin maanantaina olleen lähes 5 000 isokoskeloa. Merialueilla ovat liikehtineet pikkulokit: Espoossa laskettiin sunnuntaina 662 länteen etenevää pikkulokkia. Myös harvinaisia pikkukajavia on saapunut etenkin Suomenlahdelle, viimeisen viikon aikana niitä on havaittu toistakymmentä yksilöä.

Marjojen vähyys tarkoittaa, että tilhien pääjoukot ovat jo jatkaneet muuttoaan Suomea etelämmäs ja rastaatkin alkavat olla vähissä. Odotettavissa onkin selvästi tavanomaista vaisumpi marjalintutalvi.

Ajankohtaan nähden myöhäisiä muuttajia sinnittelee edelleen Suomessa: pensaskerttu, kirjosieppo ja leppälintu ovat kovin poikkeuksellisia näkyjä marraskuussa. Moni ”viivyttelijä” lienee todellisuudessa saapunut meille kaukaa Suomen rajojen ulkopuolelta samaan tapaan kuin loppusyksyn harvinaisuudetkin.

Suomen kolmas vaaleakiitäjä löytyi uupuneena Helsingin Viikistä viime torstaina ja päätyi hoidettavaksi Korkeasaareen. Suuresti tavallista tervapääskyä muistuttava vaaleakiitäjä pesii Välimeren ympäristössä. Idänturturikyyhky on vieraillut ruokinnalla Siikalatvassa jo muutaman päivän ajan ja eteläkaakkoinen virtaus on tuonut myös harvinaisia hyönteissyöjiä: Korsnäsissä havaittiin keskiviikkona sekä hippiäis- että kashmirinuunilintu. Taigakirvinen ilahdutti torstaina Paraisten Jurmossa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 23.11.