Lintutilanne 23.11.2018

Kuhankeittäjä 15.11.2018, Kajaani. Kuva: Ari Tervo

Lintutilanne 23.11.2018

Marraskuu oli viime viikonloppuun asti tavallista lämpimämpi, minkä vuoksi Suomessa viipyy tavallista enemmän hanhia ja muita vesilintuja. Parin viimeisen viikon aikana kurkiakin on nähty lähes parikymmentä ja kahlaajia on havaittu 11 lajia, erikoisimpana kaikkien aikojen myöhäisin valkoviklo Uudessakaupungissa.

Myöhäisyysennätyksen tekivät myös kuhankeittäjät Tampereella ja Kajaanissa sekä kirjokertut Tampereella ja Pietarsaaressa. Poikkeuksellinen myöhäinen pajulintu nähtiin Hangossa. Nämä kaikki lienevät harhautuneen Suomeen jostain kauempaa.

Järvet ja merenlahdet alkoivat jäätyä suurimmassa osassa Suomea vasta tällä viikolla. Isommat järvet ovat vielä auki, ja yli tuhannen isokoskelon kerääntymiä on havaittu monessa paikassa. Viime sunnuntaina tuuli kääntyi pohjoiseen ja sai joutsenia liikkeelle. Kustavissa muutti lähes 700 ja Kokkolassa lähes 300 joutsenta, ja sekä Helsingissä että Raaseporissa muutti yli 120 kanadanhanhea.

Kuluneen jakson harvinaisimmat linnut olivat ruskohaikara ja grönlanninlokki Kouvolassa, tiiralokki Oulussa ja Hailuodossa sekä pronssi-iibis Mikkelissä. Muista harvinaisuuksista voisi mainita kaksi amerikanjääkuikkaa, jääkuikan Seinäjoella, kiljuhanhen Sauvossa, kashmirinuunilinnun Oulussa, 16 tunturikiurua, 9 pikkukajavaa ja 5 harjalintua.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 7.12.