Lintutilanne 7.12.2018

Laulujoutsen. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 7.12.2018

Suurin osa Suomesta on saanut jonkinlaisen lumipeitteen, ja vesistöt ovat alkaneet vähitellen jäätyä. Isokoskeloita, sinisorsia ja muita vesilintuja viipyy kuitenkin vielä merenlahdilla, saaristossa ja isommilla järvillä. Laulujoutsenten pääjoukot ovat vetäytyneet Suomesta etelään, mutta etenkin länsirannikolla voi vielä nähdä satoja joutsenia. Porvoossa oli vielä tällä viikolla 250 kanadanhanhea.

Maalla on jo hiljaisempaa. Pelloilla ei ole samanlaista kuhinaa kuin viime syksynä, joskin Raaseporissa laskettiin härkäpapupellolta yli 100 peippoa ja kymmeniä järripeippoja. Kanta-Hämeeseen ja Hyvinkäälle on puolestaan jäänyt useampia hiirihaukkoja ja piekanoita. Varmimmin lintuja löytää nyt hyviltä ruokintapaikoilta.

Joulukuun puolella on nähty vielä monessa paikassa valkoposkihanhia, ja harmaahaikaroita on jäänyt talvehtimaan enemmän kuin vuosiin. Jomalan Torpfjärdenillä Ahvenanmaalla oli tällä viikolla yli 40 ja Kotkassa yli 20 harmaahaikaraa. Yksittäisiä joulukuun puolella havaittuja viivyttelijöitä ovat töyhtöhyyppä, tiltaltti, lapasorsa, liejukana, kaulushaikara ja turturikyyhky.

Paljon harvinaisempi idänturturikyyhky löytyi tällä viikolla Alajärveltä, ja mustakaularastas valokuvattiin pari viikkoa sitten Maalahdessa. Muita jakson harvinaisuuksia ovat tunturihaukka Pyhärannassa, pikkuruokki Paraisten Jurmossa ja kyhmyhaahka Helsingissä. Isolokkeja on havaittu ilahduttavasti liki 20. Myös pikku-uikkuja ja tunturikiuruja on nähty toista kymmentä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Talvilintuihin liittyvää:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 21.12.