Lintutilanne 21.12.2018

Sinitiainen. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 21.12.2018

Lintumaailmassa alkaa olla hiljaista. Juuri sen vuoksi nyt on paras aika oppia tuntemaan lintuja. Vaikka lintulaudalla voi olla melkoinen vilske, lajimäärä on parhaillakin ruokintapaikoilla maltillinen. Joulunpyhinä voi rauhoittua tarkkailemaan vaikkapa, mitä tiaislajeja omalla ruokinnalla vierailee. Vuodenvaihteesta alkaen voi kokeilla, onnistuuko tunnistamaan ja havaitsemaan 100 lintulajia ensi vuoden aikana.

Ruokintapaikkojen lisäksi enemmän lintuja voi nähdä sulapaikoilla. Viime viikonloppuna Hämeenlinnan Vanajanselällä uiskenteli komea 4 000 isokoskelon parvi. Länsirannikolla on edelleen paikoin satoja laulujoutsenia, ja Ahvenanmaalle on kerääntynyt jo 15 000 tukkasotkaa.

Etelä-Suomeen on jäänyt yli sata hiirihaukkaa ja piekanaa ja Lounais-Suomeen kymmeniä uuttukyyhkyjä. Kaarinassa laskettiin enimmillään 250 hemppoa yhdessä parvessa, ja vähintään 150 peipon parvia on havaittu Sauvossa, Paimiossa ja Raaseporissa. Nämä kaikki ovat muuttolintuja, joista pieni osa jää talveksi Suomeen.

Erikoisempia alkutalveen viipyneitä muuttolintuja ovat olleet useat valkoposki- ja merihanhet sekä metsähanhi Lempäälässä, töyhtöhyyppä Hangossa ja Paraisilla sekä mustaleppälintu Hangossa ja Uudessakaupungissa.

Alkutalven tavanomaisia pikkuharvinaisuuksia ovat olleet kymmenkunta pikku-uikkua ja muutama isolokki. Harvinaisimpia lajeja parin viime viikon ajalta edustavat mahdollinen ruosterastas Kristiinankaupungissa ja aroharmaalokki Turussa. Raahessa nähtiin jääkuikka, Kuopiossa ja Hangossa pikkukajava. Salossa laskettiin yhdeltä seisomalta 45 turkinkyyhkyä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Talvilintuihin liittyvää:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 4.1.