Lintutilanne 5.7.2019

Räkättirastaan poikanen. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 5.7.2019

Lintujen laulukonsertti on hiljentynyt selvästi juhannuksen jälkeen ja äänimaailmaa hallitsevat nyt maastopoikueiden kerjuu- ja kutsuäänet. Useimmat pesimälintumme ovat saaneet poikasensa maailmalle, kiireisimmillä pesijöillä kuten rastailla maastossa ovat jo toiset poikueet. Samaan aikaan vihoviimeisiä kevätmuuttajia saapuu vielä Suomeen – vuoden ensihavainto harvinaisesta viirusirkkalinnusta tehtiin Mikkelissä tämän viikon tiistaina.

Suomessa vain lyhyen aikaa viivähtävien kahlaajien syysmuutto on täydessä vauhdissa ja vesilintukoiraat viettävät joutilasta poikamieselämää kokoontuen suuriksi parviksi merenlahdille ja ulkomerelle. Liminganlahdella laskettiin juhannuksena noin 3 000 tavikoirasta ja Kemiönsaaressa juhannuksen alla lähes 30 000 haahkaa. Sadesään tai vastatuulen keskeyttäessä kahlaajien muuton voi kosteikoilla nyt tavata suuria parvia esimerkiksi liroja ja suokukkoja. Arktisen tundran pesimälintujenkin paluumuutto on jo alkanut: Uudenkaupungin saaristossa nähtiin torstaina yli 200 suosirriä.

Lintujen tunnistaminen on tähän aikaan vuodesta vaikeimmillaan. Sekä ulkonäkö että ääntely saattavat poiketa hyvin paljon keväällä opitusta: haastetta lisäävät niin poikaspuvut, aikuisten lintujen sulkasato kuin nuorten lintujen usein hieman ”puolivalmiit” äänet.

Kesän puhuttavin lintuhavainto on ollut Salossa juhannusaatosta kesäkuun loppuun viihtynyt ruskopääsirkku. Lähimmillään Kaspianmeren ympäristössä pesivä sirkku on havaittu Suomessa aiemmin vain kahdesti, mutta näiden havaintojen on tulkittu koskeneen todennäköisesti tarhasta karanneita lintuja. BirdLifen rariteettikomitea päättää aikanaan, voidaanko tämä havainto hyväksyä luonnonvaraisena harhailijana.

Viime päivinä lintuharrastajia ovat ilahduttaneet myös Turussa ja Maskussa havaitut siperiankurmitsat ja Vaasasta löytynyt punapäälepinkäinen. Keskikesä on mitä tyypillisin aika kummankin lajin tapaamiselle. Harvalukuisista pesimälinnuista etenkin virtavästäräkkejä ja heinäkurppia on nähty paljon: virtavästäräkin pesintä on varmistunut vähintään viidellä paikalla ja soivia heinäkurppia on havaittu Itä- ja Kaakkois-Suomessa ennätysmäärä.

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 19.7.