Lintutilanne 1.2.2019

Koskikara. Kuva Micha Fager.

Lintutilanne 1.2.2019

Talvi on tiivistänyt otettaan viime viikkoina. Pakkanen on purrut myös merialueiden vesiä yhä enemmän umpeen ja lunta on koko maassa kymmeniä senttejä. Lintumaailmassa on varsin hiljainen aika. Tiaisten, erityisesti tali- ja kuusitiaisen, laulua kuuluu jo yleisesti lauhoina päivinä – varsinkin, jos aurinko sattuu pilkistämään. Myös pöllöjen, lähinnä huuhkajien sekä helmi- ja lehtopöllöjen keväthuhuilua on jo siellä täällä kuultu. Kevättä kohti mennään.

Talvisten olojen ansiosta lintujen ruokintapaikoilla käy kuhina ja ruoan menekki on suurta. Aika ja sää olivat ihanteelliset viime viikonloppuna järjestetyssä Pihabongauksessa. Tuloksia on raportoitu yli 15 000 pihalta. Pihabongattujen lajien määrä (94) on jäämässä selvästi viime vuodesta (105), mikä kuvaa hyvin tämän ja viime vuoden tammikuun lopun lintutilanteen eroa. Viime vuonna oli keskimääräistä enemmän nähtävää, mutta tämä vuosi on tavanomainen.

Nyt on paras aika koskikararetkelle. Koskikarat ovat kerääntyneet parhaille virtapaikoille ruokailemaan. Nätisti niiailevia karoja on laskettu paikoin yli 20 ja havaintoja kirjattu Tiira-lintutietopalveluun tältä vuodelta jo yli 1500. Myös noin 15 pikku-uikkua on löydetty sulapaikoilta piilottelemasta. Suuria vesilintumääriä on todettu enää lähinnä Ahvenanmaalla, jossa meri on valtaosin jäästä vapaana.

Viime viikkoina on tehty pari ajankohdaltaan hyvin poikkeuksellista havaintoa: Jurmon lintuasemalla havaittiin 21.1. suosirri. Edellisen kerran suosirri on nähty tammikuun lopussa vuonna 1988, silloinkin Jurmossa. Outo lintu on myös Kittilässä navetassa talvehtimista yrittävä haarapääsky. Talvisista navettahaarapääskyistä ei ole kautta aikain tiedossa kuin muutama havainto.

Edellisen kahden viikon harvinaisimpia lintuja ovat olleet Nurmeksesta 30.1. ilmoitettu valkopäätiainen sekä viitatiaiset Joutsenossa (2) ja Imatralla. Vuoden alusta alkaen tänä vuonna on tehty havaintoja 151 lajista, mikä on täsmälleen sama kuin viime vuosien keskiarvo.

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lisää talvilinnuista:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 15.2.