Lintutilanne 1.3.2019

Kiuru. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 1.3.2019

Lintujen kevätmuutto on tänä vuonna käynnistynyt etuajassa helmikuisen lämpöaallon myötä. Suurin osa Suomesta on silti edelleen paksujen hankien peitossa, ja niinpä muuttolintuhavainnotkin ovat keskittyneet lähinnä etelä- ja lounaisrannikolle.

Erityisen paljon on ajankohtaan nähden saapunut kiuruja. Jo helmikuun puolessavälissä kiuruja havaittiin rannikolla monin paikoin, ja sisämaassa kiuru ehätti muun muassa Nokialle ja Kouvolaan. Tämän viikon keskiviikkona Paimiossa nähtiin peräti 158 muuttavaa kiurua.

Kevään ensimmäisiin muuttajiin kuuluvat myös töyhtöhyypät, joita on rannikolla havaittu jo pieninä parvina. Pohjoisimmat hyypät ovat ehtineet Poriin ja Riihimäelle. Metsähanhen kevätmuutto on suuresti aikaistunut viime vuosina: keskiviikkona niitä oli saapunut Kemiönsaareen 37 yksilöä. Suomenlahden ensimmäiset muuttavat haahkat havaittiin Helsingissä viime lauantaina. Maakotkien päämuutto tapahtuu jo kevättalvella: helmikuussa nähtiin enimmillään viisi muuttavaa maakotkaa Nokialla ja Valkeakoskella.

Talven vaihtuessa kevääksi sini- ja talitiaiset sekä viherpeipot laulavat jo innolla. Aamu- ja iltahämärissä eteläisessä Suomessa kuulee myös mustarastaan laulua.

Poikkeuksellisen varhainen ristisorsa saapui Paraisten Jurmoon jo 17.2. Jurmossa viihtyvät edelleen myös talvella huippuharvinaiset karikukko ja suosirri. Nokivaris on seikkaillut Riihimäellä parin viikon ajan ja piilottelevia pikku-uikkuja on nähty yhdeksässä paikassa yhteensä 14 yksilöä.

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lisää talvilinnuista:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 15.3.