Lintutilanne 5.4.2019

Naurulokki. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 5.4.2019

Aurinkoinen kevätviikko toi Suomeen toistakymmentä uutta lajia. Viikon aikana havaittiin muun muassa kevään ensimmäinen rantasipi, suokukko, pikkutylli ja heinätavi. Harvinaisempia saapujia olivat Hangossa nähty avosetti ja Paraisten Jurmoon tullut harjalintu.

Pohjois-Suomessa on vielä hiljaisempaa. Pohjoisin kiuru nähtiin Pellossa, töyhtöhyyppä Ylitorniossa, tuulihaukkoja Ylitorniossa ja Ranualla ja kurkia Kemissä. Västäräkkejä on havaittu Keminmaalla ja Oulun seudulla. Kalajoelle oli kerääntynyt 800 töyhtöhyyppää ja Tampereelle 4000 naurulokkia.

Etelärannikolla muutti alkuviikolla jo tuhansia kurkia. Hangon lintuasemalla laskettiin tiistaina yli 3400 ja keskiviikkona 2640 muuttavaa kurkea. Tiistaina Espoossa muutti noin 2300 sepelkyyhkyä. Torstaina puolestaan Kouvolassa muutti yli 1100 pulmusta.

Tuhansien hanhien ja joutsenten joukosta on löytynyt myös harvalukuisempia lajeja. Mustasaaressa oli enimmillään lähes 300 lyhytnokkahanhea, Porissa nähtiin tiibetinhanhi ja kaksi punakaulahanhea on kierrellyt laajalla alueella Lounais-Suomessa: Sastamalasta Valkeakoskelle, sieltä Somerolle, Koski Tl:ään, Saloon ja Loimaalle.

Viikon muita harvinaisuuksia olivat mandariinisorsat Kirkkonummella ja Raaseporissa, amerikantavi Lohjalla, isohaarahaukka Turun ja Porin välillä ja vanha aroharmaalokki Turussa. Mustapäätaskuja nähtiin kolmessa paikassa, virtavästäräkkejä ja mustaleppälintuja useammassa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 12.4.