Lintutilanne 18.4.2019

Pikkukuovi. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 18.4.2019

Korkeapaine toi mukavan aurinkoisen ulkoilusään mutta melko vähän uusia muuttajia. Ensimmäiset haarapääskyt saapuivat jo edellisviikolla, mutta kuluneella viikolla nähtiin vain pari pääskyä. Kevään ensimmäinen pikkukuovi ja luhtahuitti havaittiin Kirkkonummella.

Kuikka havaittiin Jyväskylässä, Varkaudessa. ja Oulussa, kuovi Torniossa, Rovaniemellä ja Kajaanissa. Pohjoisin tiltaltti lauloi Oulussa, ja kymmenet naurulokit ehtivät Rovaniemelle. Kurkiakin ehti jo saapua Lappiin. Pohjoisin havainto tehtiin Pelkosenniemellä.

Etelässä kurkien muutto ei kasautunut yhteen huippupäivään, vaan niitä muutti tasaisesti useana päivänä peräkkäin. Sunnuntaista keskiviikkoon Hangossa muutti yli 7 000 kurkea, joista tiistaina runsaat 2 400 kurkea. Viikonvaihteen petolintumuutosta voisi mainita Lappeenrannassa kolmessa päivässä muuttaneet yli 200 piekanaa.

Tuhansia metsä- ja tundrahanhia voi pääsisäisenä ihailla edelleen monilla paikoilla Etelä- ja Länsi-Suomessa. Pohjois-Pohjanmaalla metsähanhien joukossa on viime vuosien tapaan satoja lyhytnokkahanhia.

Viikon harvinaisuuksia olivat muun muassa kaksi harjalintua, kolme avosettia Hangossa ja kevään ensimmäiset tulipäähippiäiset Jurmossa ja Lågskärillä. Viikonvaihteessa Kökarista ja Luvialta löytyneet mustapäätaskut nostivat kevään summan yhdeksään yksilöön.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 26.4.