Lintutilanne 3.5.2019

Järrripeippoja ja peippoja, Nurmes 3.5.2019. Kuva: Maija Savolainen

Lintutilanne 3.5.2019

Kevätmuutto eteni vappuun saakka rivakasti. Viime viikonloppuna havaittiin uusina kevätmuuttajina muun muassa harmaasieppo, pikkulepinkäinen, pensaskerttu ja rytikerttunen. Sirittäjiä ja mustapääkerttuja kuultiin tavallista enemmän, ja maanantaina nähtiin tervapääsky Espoossa ja Tampereella. Vappuaattona pajulintu lauloi jo Rovaniemellä.

Varhaisimmat muuttajat ovat ehtineet aloittaa pesintänsä, ja kaikkein kiireisimmät saivat jo poikaset maailmalle. Porissa nähtiin merihanhipoikue maanantaina, siis huhtikuun puolella.

Vappupäivänä Suomenlahdella nähtiin arktisen muuton ensitahteja. Virolahdella muutti yli 500 pikkujoutsenta ja yli 20 000 mustalintua, Porvoossa 800 meriharakkaa. Viikko sitten Uudenkaupungin edustalle oli kerääntynyt 10 000 pilkkasiipeä, ehkä suurin Suomessa havaittu määrä paikallisia pilkkasiipiä.

Eilen sää viileni rankasti, ja muutto keskeytyi. Yli 1 000 kapustarinnan parvia nähtiin monin paikoin, Ilmajoella kierteli 4 000 suokukkoa ja Tyrnävällä yli 3 000 lyhytnokkahanhea. Muita hanhia oli huomattavasti vähemmän. Itäinen Suomi sai uuden lumipeitteen ja kokosi peipot, järripeipot ja monet muut muuttolinnut ruokinnoille.

Viime viikonlopun suurharvinaisuuksia olivat muun muassa ruostekurkkusirkku Säkylässä, paksujalka Muuramessa ja mustakaulauikku Lappeenrannassa. Morsio- ja mandariinisorsakoiraiden muodostama parivaljakko oli siirtynyt Ouluun. Amerikantukkasotka nähtiin Korsnäsissä ja Pudasjärvellä, amerikantavi Kirkkonummella. Viikon muita harvinaisuuksia olivat muun muassa käärmekotka, neljä punajalkahaukkaa, kahdeksan harjalintua, kolme lyhytvarvaskiurua, kolme tulipäähippiäistä, isokirvinen ja mustapäätasku.

Helsingin Vanhankaupunginlahdelle ilmestyi tällä viikolla neljä punakaulahanhea. Lisää harvinaisuuksia nähdään varmasti huomenna lauantaina, kun lintuharrastajat havainnoivat Tornien taistossa yli 300 lintutornissa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 10.5.