Lintutilanne 10.5.2019

Sitruunavästäräkki 8.5.2019. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 10.5.2019

Kulunut viikko on ollut tavallista kylmempi, ja hyönteissyöjälintuja on siksi saapunut hieman vähemmän kuin tavallisesti tähän aikaan. Esimerkiksi koko viikolla kuultiin alle kymmenen satakieltä. Uusina saapujina kirjattiin kuitenkin muun muassa pikkulepinkäinen, lehtokerttu ja pensassirkkalintu.

Viime lauantaina järjestetty Tornien taistokin käytiin kaikkien aikojen kylmimmissä oloissa. Linnut olivat paikoin kerääntyneet suuriin parviin. Liminganlahdella ruokaili 1 800 laulujoutsenta, Tyrnävällä 3 000 lapinsirkkua ja Laihialla lähemmäs 10 000 suokukkoa useina jättimäisinä parvina.

Arktisten vesilintujen muutto käynnistyi kunnolla sunnuntaina, kun Virolahdella laskettiin yli 60 000 muuttavaa mustalintua. Muutto jatkui monena päivänä, ja muuttavia parvia kuultiin yölläkin. Keskiviikon jälkeen mustalintujen yhteissumma nousi yli 170 000:een. Valkoposkihanhia on tiputellut harvakseltaan, ja Parikkalassa laiduntaa jo 10 000 hanhea. Länsirannikolla Kristiinankaupungissa muutti puolestaan lauantaina 1 600 kuikkalintua, joista yli tuhat määritettiin kaakkureiksi.

Viikon harvinaisin lintu oli Turussa tiistaina kuvattu keltapäinen keltavästäräkki. Lajin keltapäisiä alalajeja on Suomessa havaittu vain kymmenkunta kertaa. Muista harvinaisuuksista voisi mainita pilkkaniskan Porissa, käärmekotkan Porvoossa, isohaarahaukan monessa paikassa Raaseporista Närpiöön, etelänsatakielen ja pari sepelsieppoa Paraisten Jurmossa, kaksi pikkuhuittia, seitsemän punajalkahaukkaa sekä toista kymmentä harjalintua ja sitruunavästäräkkiä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 17.5.