Lintutilanne 17.5.2019

Lintutilanne 17.5.2019

Huolimatta mukavan lämpimistä päivistä ja aurinkoisista säistä, yöt ovat olleet kylmiä ja tuulet varsinkin Suomenlahdella enimmäkseen idän ja pohjoisen suunnalta. Niinpä viimeisten hyönteissyöjien sekä toisaalta arktisten vesilintujen ja kahlaajien muutto on edistynyt viikon aikana varsin hitaasti. Esimerkiksi valkoposkihanhia on nähty muutolla vain suhteellisen pieniä määriä kerrallaan, mutta siitä huolimatta esimerkiksi Tohmajärven Sääperille oli päässyt hiipimään 50 000 yksilön kerääntymä ja kymmeniä tuhansia yksilöitä on havaittu monin paikoin muutenkin Itä-Suomessa. Osa on voinut mennä havainnoijien huomaamatta viime viikonlopun sumujen seassa.

Pohjanlahden puolella arktiselle muutolle on ollut hiukan paremmat olosuhteet ja muun muassa mustalintujen, pilkkasiipien ja kuikkalintujen meno on ollut paikallisella tasolla mukavaa. Kovat muutot odottavat silti kaikkialla itseään ja kunnon arktikaryntäys saattaisi osua vaikka seuraavalle viikonlopulle?

Vastatuulesta muuton jarruttajana on kuitenkin omat mukavatkin puolensa. Esimerkiksi Lapin satakieliä, sinirintoja on juuri nyt hyvin nähtävillä liki kaikkialla Suomessa, pohjoisimmat on nähty Sodankylässä. Jos lajin muuttoaikaan on hyvä muuttosää, ne menevät Suomen yli liki huomaamatta. Myös toisesta Lapin linnusta, keräkurmitsasta, on tehty jo varsin mukavasti havaintoja, mullospeltoja kannattaa nyt vilkuilla tarkkaan tämän kauniin kahlaajan toivossa.

Harvinaisuuksista mielenkiintoisin olisi varmistuessaan Sotkamosta ilmoitettu idänkäki, mahdollisesti tämä laji kuultiin samalla paikalla, jossa Suomen ensimmäinen ja ainoa varmistettu havaittiin 2015 ja 2016. Muuten harvinaisuuksien suhteen jakso oli vuodenaikaan nähden melko tavanomainen, kohokohtia olivat valkosiipitiira Lapinjärvellä, käärmekotka Porvoossa, amerikantavi Helsingissä, pilkkaniska Pietarsaaressa, mustakaulauikku Virolahdella, harmaasirkku Lumijoella ja Lemlandissa, sepeltasku Hailuodossa sekä rusorintakerttu Paraisilla.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 24.5.