Lintutilanne 31.5.2019

Sepelhanhia. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 31.5.2019

Hyönteissyöjälintujen kevätmuutto jatkuu edelleen kiihkeänä. Jokainen yö tuo mukanaan uuden annoksen esimerkiksi harmaasieppoja, pikkulepinkäisiä ja viitakerttusia. Näiden lajien muutto jatkuu vielä pitkälle kesäkuun puolelle. Merenlahdilla ja sisämaan kosteikoilla voi nyt tavata pohjoisen pesimäsoilleen kiiruhtavia lapinsirrejä, jänkäsirriäisiä ja vesipääskyjä. Samaan aikaan monet rastas- ja kottaraispoikueet ovat jo jättäneet pesänsä ja sinisorsat ja telkät ovat tuonet poikueensa vesille.

Arktisten hanhien muutto huipentui viime viikonloppuna. Pitkään Itämerellä vallinneen koillisvirtauksen hellitettyä lähtivät sekä valkoposki- ja sepelhanhiparvet liikkeelle ja sadealueita väistelleet muuttajat kulkivat laajalla rintamalla Keski-Suomea myöten. Virolahdella havaittiin lauantaina peräti 120 000 sepelhanhea. Sunnuntai oli puolestaan kuikkalintujen huippupäivä Perämerellä: Iissä niitä laskettiin yli 5 500 yksilöä.

Siperian tundralla pesivät kahlaajat muuttavat arktisista linnuista viimeisinä, vasta kesän kynnyksellä. Torstaina liikkeellä olivat varsinkin tundrakurmitsat, joita havaittiin Suomenlahdella monin paikoin useita tuhansia yksilöitä. Parvista poimittiin myös pienempiä määriä punakuireja ja isosirrejä.

Viime päivien harvinaisuuksia ovat olleet kenttäkerttunen Loviisan Aspskärillä, rusorintakerttu Lemlandin Lågskärillä ja punakottaraiset Pelkosenniemellä ja Petäjävedellä. Tulipäähippiäisiä on havaittu kolmella paikalla ja pikkuhuitteja on kuultu viisi.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 7.6.