Lintutilanne 2.8.2019

Silkkiuikku ja jalohaikara. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 2.8.2019

Harmaahaikaroita voi taas nähdä kaikkialla Suomessa. Suomen vajaasta tuhannesta parista valtaosa pesii rannikolla ja saaristossa Satakunnasta Kymenlaaksoon. Pesinnän jälkeen linnut lähtevät kiertelemään eri ilmansuuntiin. Osa tulee meille jopa meren yli Baltiasta. Harmaahaikaroiden lisäksi meillä nähdään nykyään säännöllisesti jalohaikaroita. Parin viime viikon aikana havaintoja on ilmoitettu yli 30 paikalta, ja suurimmassa parvessa oli kahdeksan jalohaikaraa.

Äänimaailma on useimpien lajien pesintöjen päätyttyä hiljainen. Vielä voi kuulla esimerkiksi uuteen pesintään valmistautuvan mustarastaan laulua tai myöhäisen sepelkyyhkyn huhuilua. Vaikka syysmuutto on joillakin lajeilla alkanut jo pari kuukautta sitten, useimmilla se on vasta alkanut tai alkamassa. Esimerkiksi metsäkirvisen muutto on juuri alkanut, ja lajin sirahtava kutsuääni on aamun tyypillisimpiä ääniä.

Peipon päämuutto ajoittuu syyskuulle, mutta jo viikko sitten Kiteellä todettiin voimakasta välimuuttoa, kun kahtena aamuna laskettiin yhteensä yli 10 000 peippoa.

Vaelluslinnuista on toistaiseksi tehty eniten havaintoja käpylinnuista. Ylivoimaisesti rajuin muuttoryntäys havaittiin toissa viikolla Luodossa, jossa yhtenä aamuna laskettiin yli 2 700 muuttavaa käpylintua, joista määritettiin yli 60 iso- ja 46 kirjosiipikäpylintua. Muualla on parhaimmillaankin havaittu vain kymmeniä käpylintuja.

Viiriäisiä on tänä kesänä ja vielä viime päivinäkin kuultu tavallista enemmän. Lyhytnokkahanhi on viettänyt poikkeuksellisesti koko kesän Taipalsaarella. Viime viikkojen muita harvinaisuuksia olivat muun muassa isoharahaukka Lohjalla, palsasirri Kemiönsaaressa ja turturikyyhky Pellossa. Kaatopaikkojen harmaalokkiparvista seulotaan säännöllisesti aroharmaalokkeja. Kuluneella viikolla nähtiin myös ensimmäiset tänä kesänä syntyneet yksilöt.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 16.8.