Lintutilanne 16.8.2019

Tyllejä ja suosirrejä. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 16.8.2019

Kahlaajien syysmuutto alkoi jo kesäkuussa, mutta näkyvä kahlaajamuutto on ollut vähäistä viime viikonloppuun saakka. Tampereella muutti viime viikonloppuna 250 meriharakkaa, ja yli sadan päästiin myös Nokialla, Helsingissä ja Hangossa. Tundrakurmitsoja nähtiin eniten keskiviikkona, jolloin Padasjoella laskettiin lähes 500 muuttajaa. Pienempiä määriä nähtiin punakuireja ja isosirrejä. Yli 400 tylliä oli pysähtynyt Porin Yyteriin ja Paraisten Jurmoonkin yli 250.

Vasaan sekä Huittisten ja Kokemäen seudulle on jo kerääntynyt satoja kurkia. Eilen Vaasan Söderfjärdenilllä laskettiin lähes tuhat merenlahdille yöpymään lentävää kurkea. Lähes yhtä suuria jalohaikaroita on nähty vuosi vuodelta enemmän. Viime viikolla Kotkassa ja Haminassa nähtiin ennätysmäinen 44 jalohaikaran parvi. Yli 20 linnun parvia on nähty Asikkalassa ja Helsingissä.

Paljon harvinaisempi mustahaikara seikkaili Helsingissä ja Porvoossa, kattohaikara puolestaan nähtiin Lohjalla ja Vesilahdella.

Elokuun aikana Suomesta muuttaa pois suurin osa tervapääskyistä, metsäkirvisistä, keltavästäräkeistä, pajulinnuista, siepoista ja monista muista hyönteissyöjälinnuista. Esimerkiksi keskiviikkona Imatralla muutti yli 1 000 metsäkirvistä. Myös valtaosa tiiroista lähtee tämän kuun aikana.

Kirjosiipikäpylintujen vaellus jatkuu edelleen. Kuluneen viikon aikana on ilmoitettu yi 100 havaintoa. Toissa päivänä Luodossa havaittiin yli 70 muuttavaa kirjosiipikäpylintua.

Elokuun alun harvinaisimmat linnut olivat isovesipääsky Mustasaaressa, punakottarainen Ylitorniossa ja harjalintu Rääkkylässä. Riuttatiiroja on havaittu eri puolilla Suomenlahtea ja aroharmaalokkeja Etelä-Suomen kaatopaikoilla.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 23.8.