Lintutilanne 23.8.2019

Metsäkirvinen. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 23.8.2019

Syysmuutto on selvästi vilkastunut. Tällä viikolla on useampana päivänä todettu tuhansien metsäkirvisten muuttoja. Yli 8 000 yksilön päiväsummiin on päästy Kirkkonummella ja Hangossa. Metsäkirvisen sirahdusten lisäksi aamutaivaalta kuulee nyt keltavästäräkin venähtävää kutsuääntä. Sunnuntaina Kirkkonummella muutti yli 1 000 keltavästäräkkiä.

Tervapääskyjä muutti vielä viikonloppuna tuhansittain, mutta nyt suurin osa tervapääskyistä on jo jättänyt Suomen. Haarapääskyt kerääntyvät suuriin parviin, ja pian nekin suuntaavat muuttomatkalle.

Viime viikonloppuna Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla muutti satoja tundrakurmitsoja ja muita arktisia kahlaajia, muun muassa punakuireja, isosirrejä ja meriharakoita. Maanantaina Lappeenrannassa muutti yli 1 000 mustalintua kolmen aamuvartin aikana.

Petolintujakin alkaa vähitellen näkyä enemmän. Peltoaukeilla näkee nyt erityisesti tuulihaukkoja ja ruskosuohaukkoja. Harvinaisia arosuohaukkoja on havaittu yli 20 paikalla.

Jalohaikaroita on edelleen nähty ennätysrunsaasti. Viikon aikana lajista on ilmoitettu yli 300 havaintoa, ja useammassa paikassa on havaittu yli 10 yksilön parvia.

Viikon harvinaisin lintu on esiaikuinen suula, joka muutti maanantaina Kristiinankaupungin edustalla. Muista harvinaisuuksista voisi mainita eilen Pyhtäällä nähdyn harjalinnun.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 30.8.