Lintutilanne 30.8.2019

Nuori punajalkahaukka. Kuva: Pertti Rasp

Lintutilanne 30.8.2019

Keskiviikosta alkaen Suomeen on saapunut runsaasti harvinaisia punajalkahaukkoja. Tämä pieni jalohaukka ei pesi Suomessa, mutta joinakin vuosina meille saapuu sopivien ilmavirtausten mukana kauempaa etelästä ja kaakosta pääosin nuoria punajalkahaukkoja. Keskiviikkona Latviassa oli havaittu noin 1 000 pohjoiseen muuttavaa punajalkahaukkaa, ja seuraavana päivänä eri puolilla Etelä-Suomea havaittiin yli 50 yksilöä. Näitä saattaa tulla lisää vielä viikonlopun aikana.

Myös muita petolintuja on ollut hyvin liikkeellä. Hankoniemen kärjessä Hangon lintuasemalla on muuttanut viikon aikana lähes 2 500 varpushaukkaa, parhaina päivinä yli 500. Mehiläishaukkoja on muuttanut useampana päivänä yli 100 ja keskiviikkona Hangossa yli 250. Myös ruskosuohaukkoja ja tuulihaukkoja on nyt runsaasti liikkeellä, ja harvinaisista arosuohaukoistakin on ilmoitettu lähes 100 havaintoa.

Metsäkirvisen muutto huipentui viime sunnuntaina. Silloin Hangon lintuasemalla kirjattiin kaikkien aikojen ennätysmuutoksi 21 140 metsäkirvistä. Koko viikon aikana paikalla muutti noin 35 000 metsäkirvistä. Myös keltavästäräkin muutto saavutti huippunsa kuluneella viikolla.

Viikon harvinaisin lintu löytyi sunnuntaina Porista. Suippopyrstösirri on havaittu Suomessa vain kaksi kertaa aikaisemmin. Inarissa on hämmästelty kahta pelotonta ruostesorsaa viime perjantaista lähtien, ja laji havaittiin myös Tuusniemellä. Kaarinassa käväisi kaksi valkosiipitiiraa. Vaelluslinnuista kirjosiiipikäpylinnulla on edelleen liikehdintää.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 6.9.