Lintutilanne 13.9.2019

Rautiainen. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 13.9.2019

Lintujen syysmuutto etenee vääjäämättä lämpimistä säistä huolimatta. Valtaosa hyönteissyöjistä on jo jättänyt Suomen, vaikka esimerkiksi haarapääskyjä voi edelleen tavata satapäisinä parvina. Aamuisen pikkulintuliikehdinnän pääosissa ovat nyt muun muassa peipot ja rautiaiset, ja järripeippoja liikkuu peippoparvien mukana yhä yleisemmin. Metsäkirvisiä riittää edelleen, mutta määrät ovat kovasti huvenneet parin viikon takaisesta – piakkoin kirvisparvien valtalaji onkin myöhemmin muuttava niittykirvinen.

Kurkien muutto käynnistynee seuraavana kirkkaana, pohjoistuulisena päivänä. Muutolle valmistautuvat kurjet ovat jo kokoontuneet valtaviksi parviksi: esimerkiksi Muhoksella odottaa sopivaa muuttosäätä yli 10 000 kurkea. Metsähanhia on kerääntynyt myös eteläiseen Suomeen ilahduttavan suuria määriä: Kokemäen Puurijärven ympäristöstä on laskettu jopa 2 500 metsähanhea.

Arktisten vesilintujen muutto on toistaiseksi ollut vaisua. Enteenä tulevista muutoista nähtiin sunnuntaina Asikkalassa yli 2 000 mustalintua ja Kouvolassa lähes yhtä paljon. Meillä pesiviä valkoposkihanhia laskettiin viikonlopun valkoposkihanhilaskennassa yli 30 000 yksilöä – kohta lukemat saattavat kuitenkin kymmenkertaistua, kun arktiset hanhet saapuvat itäisen Suomen levähdysalueilleen.

Meillä nykyään harvalukuisena läpimuuttajana tavattavia taigauunilintuja on ynnätty viimeisen viikon aikana reilut 100 yksilöä, huippuna lauantaina Luodosta lasketut 16 ja Kalajoella havaitut 13 lintua. Ennätyksellisen punajalkahaukkavaelluksen jäljiltä näitä kauniita pieniä jalohaukkoja on yhä nähtävissä monin paikoin: tälläkin viikolla on päivittäin havaittu parisenkymmentä yksilöä pääosin Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. Lupaavaa vaellusta näyttäisi olevan myös pohjantikalla: Luodossa niitä nähtiin keskiviikkona peräti 22 yksilöä.

Viime päivinä ilmoitettuja harvinaisuuksia ovat muun muassa arohiirihaukka Raaseporissa, palsasirri Hangossa ja jääkuikka Luodossa.  Harjalintu on näyttäytynyt viidellä paikalla. Parhaat hetket esimerkiksi itäisten harvinaisuuksien näkemiseen koittavat vasta lokakuun lähestyessä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 20.9.