Lintutilanne 20.9.2019

Palokärkiä on ollut hyvin liikkeellä. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 20.9.2019

Viime viikolla vallinneet pohjoiset tuulet pistivät vipinää monen muuttolinnun matkasuunnitelmiin. Esimerkiksi kurkimuutto on ollut näyttävää, vaikka paras meno onkin jakautunut useille päiville. Suurin muutto oli Jyväskylässä lasketut hiukan yli kymmenen tuhatta yksilöä viime lauantaina, mutta yli viiden tuhannen yksilön muuttoja on useilta päiviltä ja paikkakunnilta. Vaikka päämuutto on jo mennyt, useita tuhansia lintuja on edelleen lepäilyalueilla, kuten Vaasan Söderfjärdenillä.

Arktiset hanhet ovat alkaneet jälleen kerääntyä suurin joukoin etenkin itäiseen Suomeen. Suurimmat lukemat on laskettu Kouvolassa, jossa on päästy yli sadan tuhannen yksilön samoilta jalansijoilta. Suomen toiselle laidalle, Liminganlahdelle, on puolestaan kerääntynyt hieno tuhansien hanhien joukko, jonka pääosassa on uhanalainen taigametsähanhi, mutta mukana on myös kymmeniä syksyllä yleensä harvinaisia lyhytnokkahanhia. Euroopan uhanalaisimman hanhen, kiljuhanhen, lähettimellä merkitty yksilö puolestaan muutti Suomen yli 18.9. ja samaa vauhtia ilmeisesti talvehtimisalueelleen asti. Näköhavaintoa ei siitä kuitenkaan saatu. Ja mainitaan vielä yksi hanhi, jota ei ole aiemmin Suomessa havaittu: 17.9. Keuruulla nähty beringinhanhi lienee kuitenkin tarhakarkulainen.

Monilla tikoilla on ollut varsin hyvää liikehdintää, esimerkkinä Hangossa 17.9. havaitut 39 palokärkeä ja Rääkkylässä 19.9. muuttaneet 15 pohjantikkaa ja kymmenen valkoselkätikkaa. Lappeenrannassa nähtiin puolestaan hiukan yli kaksi tuhatta muuttavaa haapanaa.

Suurharvinaisuuksilla ei harrastajia tällä viikolla hemmoteltu, mutta pääkaupunkiseudulla nähtiin pikkukiljukotka ja Lappeenrannassa kaksi kiljukotkaa, Eurassa syksyllä harvinainen sinipyrstö, Iitissä punakaulahanhi ja harjalintuja on havaittu kaikkiaan neljä. Jalohaikaroiden, punajalkahaukkojen ja taigauunilintujen vahva esiintyminen jatkuu, mutta isokirvisiä puolestaan on havaittu vasta kaksi.

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 27.9.