Lintutilanne 11.10.2019

Hiirihaukka. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 11.10.2019

Hiirihaukan syysmuutto huipentui viime lauantaina, jolloin etelärannikolla muutti satoja hiirihaukkoja. Yli 300 hiirihaukkaa laskettiin paristakin pääkaupunkiseudun havainnointipisteestä. Myös maakotkia oli runsaasti liikkeellä. Kirkkonummella nähtiin 26 ja Espoossa 14 muuttajaa. Petolintumuuton ohessa Kirkkonummella muutti vielä yli 4 000 sepelkyyhkyä. Kalajoella laskettiin samana päivänä yli 12 000 urpiaista.

Maanantaina Itä-Suomessa muutti tuhansia sepelhanhia, Tohmajärvellä niitä ynnättiin yli 10 000. Kymmeniä tuhansia valkoposkihanhia on edelleen Kaakkois-Suomen pelloilla. Parvista on perinteisesti löytynyt muutama punakaulahanhi. Allien muutto on voimistunut, ja eilen niitä laskettiin Hangossa yli 20 000.

Tilhiä näkee jo etelärannikollakin, ja yli tuhannen linnun kerääntymiä ilmoitettiin Porista ja Mänttä-Vilppulasta. Myös tiaisten muutto kiihtyy, joskin määrät ovat viimesyksyistä pienempiä. Länsirannikolla on parhaana päivänä laskettu yli 2 000 tali- ja yli 700 pyrstötiaista. Närhiä vaeltaa edelleen runsaasti, ja laajalla alueella on havaittu vaeltavia tikkoja ja pähkinänakkeleita.

Viikon harvinaisin lintu oli viime lauantaina Liperistä löytynyt Syksyn viides arotasku. Muita itäisiä harvinaisuuksia olivat ruskouunilintu Porissa, taigakirviset Luvialla ja Loviisassa, kolme isokirvistä, neljä hippiäisuunilintua sekä kymmenkunta taigauunilintua. Harjalintuja nähtiin tälläkin viikolla liki kymmenessä paikassa. Tunturikiurusta ilmoitettiin yli 20 havaintoa. Suurin, 16 linnun parvi nähtiin Savitaipaleella.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 18.10.