Lintutilanne 18.10.2019

Sinitiainen. Kuva: Pertti Rasp

Lintutilanne 18.10.2019

Tiaisten muutto alkoi lokakuussa vaisusti, mutta huipentui viime sunnuntaina ennätysmuuttoon. Kovasta länsituulesta huolimatta etelärannikolla muutti tuhansia tiaisia. Hangon lintuasemalla Hankoniemen kärjessä laskettiin peräti 8 673 sini ja 10 540 talitiaista – molemmat lajinsa uusia Suomen muuttoennätyksiä. Kuusitiaisiakin muutti lähes 800. Vilkkaana muuttopäivänä Hangossa kirjattiin myös aseman kaikkien aikojen kovin järripeippomuutto, yli 23 000 lintua.

Pohjanlahdella sini- ja talitiaisten muutto oli vaisumpaa, mutta seuraavana päivänä Korsnäsin Södra Björkössä muutti lähes 500 pyrstötiaista. Lähes 40 muuttavan tikan joukossa oli kymmenen harmaapää-, yhdeksän pohjan-, seitsemän valkoselkä- ja viisi pikkutikkaa. Tiistaina Luodossa, kauempana pohjoisessa laskettiin lähes 1 200 muuttavaa pyrstötiaista ja yli 200 taviokuurnaa.

Joutsenet ovat alkaneet kerääntyä parviin. Suurimmat, yli tuhannen linnun parvet, ruokailevat Perämeren rannoilla ja pelloilla Vaasasta Siikajoelle. Osa hanhista lähti liikkeelle tiistain itätuulessa. Kiteellä muutti yli 56 000 hanhea, joista noin suurin osa määritettiin valkoposkihanhiksi ja runsaat tuhat tundrahanhiksi. Porvoon ulkosaaristossa muutti samana päivänä lähes 2 500 pikkulokkia.

Harvinainen nunnatasku löytyi lauantaina Kuopiosta ja eilen Saltvikista. Viikon muita itäisiä harvinaisuuksia olivat kaksi isokirvistä ja kaksi hippiäisuunilintua. Porissa nähtiin tulipäähippiäinen ja harjalintuja edelleen kahdeksassa paikassa. Pohjois-Pohjanmaalla harvoin nähtyjä punakaulahanhia löytyi eilen Limingalta kaksin kappalein.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 25.10.