Lintutilanne 17.1.2020

Mustarastas. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 17.1.2020

Tammikuu on alkanut hyvin leutona. Sen innoittamana pöllöt ovat aloittaneet soidinhuutelun, ja mustarastaat ovat virittäneet kevätlaulua. Poikkeuksellisen aikainen oli kuitenkin mustarastas, joka Espoossa ehti rakentaa pesän ja oli tällä viikolla muninut siihen. Tavallisesti mustarastaan muninta alkaa vasta huhtikuussa.

Etelä- ja Länsi-Suomi ovat lumettomia ja järvet ja merenlahdet edelleen laajoilla alueilla jäättömiä. Tammikuun ensimmäisellä viikolla ilmoitettiin havaintoja yhteensä lähes 50 000 isokoskelosta. Suurien isokoskeloparvien lisäksi sisämaassa viivyttelee satoja laulujoutsenia. Rannikolla ja saaristossa on puolestaan muun muassa runsaasti telkkiä, tukkasotkia ja uiveloita.

Erikoisempia talvehtivia vesilintuja ovat metsähanhi Lohjalla, tundrahanhi Siuntiossa ja lapasorsa Heinolassa. Pikku-uikkuja on havaittu kymmenkunta, ja jääkuikka on nähty Helsingissä, Uudessakaupungissa ja Eckerössä.

Kevätmuuttoa saa leudosta säästä huolimatta vielä odottaa. Viime perjantaina Hangossa muuttaneet 900 räkättirastasta olivat vielä menomatkalla. Rastaiden lisäksi etelärannikolla kiertelee vielä jonkin verran tilhiä viimeisillä marja-apajilla.

Harvinainen mäntysirkku on tälläkin viikolla nähty Raisiossa, ja laajalti kierrellyt isohaarahaukka nähtiin viimeksi eilen, tällä kertaa Pukkilassa. Muita harvinaisuuksia olivat muun muassa idänturturikyyhky Vesilahdella ja aroharmaalokki Kristiinankaupungissa.

Vuodenaikaisharvinaisuuksista voisi mainita rantasipin Helsingissä, suosirrin Paraisten Jurmossa ja Porvoon Söderskärillä, mustaleppälinnun Jomalassa ja Kemiönsaarella. Tiltaltti nähtiin sekä Hangossa että Porissa vielä tämän viikon maanantaina.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lisää talvilinnuista:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 31.1.