Lintutilanne 14.2.2020

Metsähanhia. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 14.2.2020

Ilmassa on jo kevään tuntua. Tiaiset laulavat innokkaasti, viherpeipot esittävät soidinlentoaan ja käpytikkojen rummutusta kuulee monin paikoin. Mustarastaan ennätysaikainen pesintä Espoossa onnistui: isot poikaset olivat jättäneet pesän maanantaina.

Lintujen kevätmuutto on alkanut hyvin varhain. Lounais-Suomen pelloilla ruokailee jo satapäisiä laulujoutsenparvia. Hanhien muutto on aikaistunut valtavasti viime vuosina: ensimmäiset metsähanhet saapuivat tällä viikolla lounaisrannikolle ja Kouvolaan ja ensimmäiset tundrahanhet Ahvenanmaalle. Muuttolintuvalikoimaa ovat lisäksi täydentäneet sepel- ja uuttukyyhkyt, muutama kiuru ja töyhtöhyyppä sekä monin paikoin havaitut pulmusparvet.

Täysin poikkeuksellisia havaintoja helmikuussa ovat Paraisten Utöhön ilmaantunut lähes juhlapukuinen mustakurkku-uikku ja Kristiinankaupunkiin ehättänyt kapustarinta. Helmikuisia harvinaisuuksia edustavat Kokkolassa ja Vaasan seudulla havaitut grönlanninlokit, Kirkkonummella ja Kouvolassa nähdyt jääkuikat sekä mustakaularastaat Inarissa, Kempeleessä ja Siilinjärvellä. Isohaarahaukka kiertelee edelleen etelärannikolla ja mäntysirkku on viihtynyt jo liki kahden kuukauden ajan Raisiossa.

Helmikuun jälkipuoliskolla käynnistyy muun muassa meri- ja maakotkien muutto, joten taivaalle kannattaa nyt tähyillä aurinkoisina päivinä. Mikäli lämpimät lounaisvirtaukset jatkuvat, hanhi- ja joutsenparvet kasvavat nopeasti ja kiurut ja töyhtöhyypät saattavat yleistyä jo lähiviikkoina.

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lisää talvilinnuista:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 28.2.