Lintutilanne 13.3.2020

Valkopäätiainen. Porvoo 5.3.2020. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 13.3.2020

Kevääntulo on jatkunut hyvin varhaisena Etelä- ja Länsi-Suomessa. Etenkin joutsenia, hanhia ja monia muita sorsalintuja on saapunut ajankohtaan nähden poikkeuksellisen paljon. Tällä viikolla Uudessakaupungissa ja Porissa on laskettu yli 2 000 metsähanhea, ja Korsnäsissä lähes 1200 laulujoutsenta. Meri-, tundra- ja kanadanhanhia on jo tullut sadoittain, pikkujoutsenia ja lyhytnokkahanhiakin kymmenittäin. Taveja, haapanoita, jouhi- ja harmaasorsia on jo monessa paikassa.

Ensimmäiset kiurut ovat ehtineet Kemiin saakka, ja pulmusiakin on Lapissa. Suurimmat pulmusparvet ovat kuitenkin länsirannikolla ja sisämaassa lumirajan tuntumassa. Töyhtöhyyppiä parveilee satamäärin. Etelässä osa tapailee jo soidinta, ja pohjoisimmat ovat ehtineet tällä viikolla Oulun seudulle ja Kajaaniin. Lehtokurppien soidinta iltahämärissä on kuultu Satakuntaa ja Pirkanmaata myöten.

Maaliskuussa saapuneita uusia muuttolintuja ovat valkoposkihanhi, tylli, metsäviklo, lapinsirkku ja tiltaltti. Kapustarinnoista on havaintoja Kauhajokea myöten.

Kuukauden sympaattisimmat harvinaisuudet ovat Porvoosta löytyneet kaksi valkopäätiaista. Kemijärvellä poimittiin viime perjantaina tienvarresta hoitoon nuori lunni, ja Korsnäsissä on ollut grönlanninlokki. Inarissa on edelleen mustakaularastas, Raisiossa mäntysirkku ja etelärannikon tuntumassa kiertelee kaksi isohaarahaukkaa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 20.3.