Lintutilanne 27.3.2020

Töyhtöhyyppä. Kuva: Pertti Rasp

Lintutilanne 27.3.2020

Kevät on edennyt ripeästi, ja erityisen aikaisessa ovat edelleen monet vesilinnut. Esimerkiksi taveja, haapanoita ja silkkiuikkuja on saapunut Vaasa–Lappeenranta-linjalle saakka. Metsä- ja tundrahanhia on tullut päivittäin lisää myötäisessä lounaistuulessa. Etelä- ja Länsi-Suomessa voi nyt nähdä tuhansien hanhien parvia pelloilla ja tulvajärvillä.

Ensimmäiset kurjet ovat ehtineet pitkälle sisämaahan, ja pohjoisin kurki on nähty Tyrnävällä. Isompia kurkiauroja voi odottaa näkevänsä 2–3 viikon kuluttua. Ripeimmät kiurut ovat Kainuussa, nopeimmat töyhtöhyypät Torniossa ja Tervolassa, kiireisin kottarainen Pellossa ja vikkkelimmät telkät Rovaniemellä. Kevään ensimmäinen kivitasku nähtiin Kirkkonummella ja sepelhanhi Loviisassa.

Eilen Espoossa laskettiin 1 100 muuttavaa sepelkyyhkyä, ja komeaa muuttoa havaittiin muuallakin Etelä-Suomessa. Viime päivinä on ollut liikkeellä myös runsaasti urpiaisia ja vihervarpusia. Pulmustren päämuutto on edennyt suunnilleen Oulu–Joensuu-akselille, ja esimerkiksi eilen Hailuodossa oli tuhansia pulmusia.

Aikaisia kattohaikaroita nähtiin viime viikonloppuna Lappeenrannassa, Haminassa ja pääkaupunkiseudulla. Viikon muita harvinaisuuksia olivat muun muassa useat kyhmyhaahkat Suomenlahdella, pikkukajava Lahdessa ja mustapäätasku Lapinjärvellä.

Ensi viikolla sää on jälleen viilenemässä, ja kevätmuuton eteneminen hidastuu.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 3.4.