Lintutilanne 9.4.2020

Haarapääsky. Kuva: Pertti Rasp

Lintutilanne 9.4.2020

Kevään ensimmäinen haarapääsky oli eilen ennättänyt Ylöjärvelle lämpimän sään siivittämänä. Kesään on toki vielä aikaa, mutta ensihavainto pääskyistä on viime vuosina osunut huhtikuun ensimmäiselle tai toiselle viikolle. Pääskyjen päämuutto on vasta toukokuussa.

Tämän viikon uusista saapujista valkoviklo ehti eilen Mynämäelle ja Keuruulla muutti sepelrastas. Lapissa on tällä viikolla kirjattu ensimmäiset havainnot muun muassa västäräkistä, metsähanhesta ja kalalokista.

Viime viikon hiljaiselon jälkeen kevätmuutto vilkastui sunnuntaista lähtien ja jatkui vilkkaana eiliseen asti. Sunnuntaina Espoossa muutti lähes 5 000 sepelkyyhkyä ja Hangossa yli 1 200 kurkea. Maanantai oli vielä vilkkaampi päivä, ja runsasta kyyhkymuuttoa nähtiin rannikolla Virolahdesta Poriin. Raaseporissa laskettiin sekä maanantaina että tiistaina yli 2 000 muuttavaa kurkea. Kristiinankaupungissa muuttoa hallitsivat mustalinnut: kahden päivän aikana laskettiin yhteensä noin 15 000 mustalintua. Tavallista runsaampaa jouhisorsamuuttoa nähtiin puolestaan tiistaina etelärannikolla.

Sisä- ja Pohjois-Suomessa muutto on vielä vaisua, mutta eilen Kiteellä muutti 6 300 urpiaista ja Hailuodossa oli valtava noin 20 000 pulmusen parvi. Oulun seudulla on tuhansia joutsenia ja hanhia. Lyhytnokkahanhiakin ilmoitettiin eilen Tyrnävältä noin 2 000.

Kiertelevien isohaarahaukkojen lisäksi viikon lintuharvinaisuuksista voisi mainita neljä amerikantavia, aroharmaalokin Turussa ja sinipyrstön Oulussa.

Pääsiäinen kannattaa käyttää ulkoiluun, mutta suosituimpia lintupaikkoja on syytä välttää. Myös kallioseinät kannattaa kiertää kauempaa, sillä uhanalaiseksi luokiteltu huuhkaja pesii jyrkänteillä ja sen pesintä voi epäonnistua tahattoman häirinnän vuoksi. Näin on jo käynyt muutamassa paikassa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 17.4.