Lintutilanne 17.4.2020

Kivitasku: Micha Fager

Lintutilanne 17.4.2020

Viime päivinä on tullut lunta eteläisintä Suomea myöten, ja tuulet ovat olleet enimmäkseen muuttolinnuille epäsuotuisia. Kevät ei ole sen vuoksi tällä viikolla edennyt valtavin loikin ja pienin haparoivin askelin. Uusina muuttajina on kuitenkin kirjattu muun muassa liro, pikkukuovi ja hernekerttu. Ensimmäiset räystäspääskyt nähtiin Espoossa ja Naantalissa, ja haarapääskyjä on saapunut kymmenkunta lisää. Yksittäisiä kivitaskuja on havaittu Pori–Lappeenranta-linjalle saakka, ja kalatiiroja on nähty rannikolla Kristiinankaupunkiin saakka sekä sisämaassa Asikkalassa.

Rastaiden kuoro voimistui, kun öisin saapui rastasparvia, jotka nyt kiertelevät pelloilla ja pihoilla. Pohjoisessa punakylkirastaat ovat ennättäneet Pohjois-Pohjanmaalle, Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan. Suunnilleen yhtä pitkälle ovat ehtineet ensimmäiset kuovit. Oulun seudulla jatkuu hieno pulmuskevät. Tuhtapäisiä parvia on edelleen monessa paikassa. Lyhytnokkahanhiakin oli kerääntynyt jo yli 3 000 Limingalle.

Näkyvä muutto on ollut vaisua. Pääsiäisenä Kirkkonummella muutti tuhansia peippoja, ja maanantaina Helsingissä laskettiin yli 3 400 muuttavaa kurkea. Kova länsituuli painoi kurjet tavallista itäisemmälle reitille.

Pikkuharvinaisuuksista havaittiin muun muassa jokunen haarahaukka sekä useita arosuohaukkoja, kuningaskalastajia, virtavästäräkkejä ja sepelrastaita. Lumihanhia nähtiin Vaasan seudulla ja Alavudella, amerikantavi Kristiinankaupungissa, punapäänarsku Vaalassa, mandariinisorsa Eurassa, kiljukotka Kirkkonummella ja Joensuussa, pikkukiljukotka Kymenlaaksossa, avosetteja Hangossa ja Kaarinassa, riuttatiira Porissa, harjalintu Kemiönsaaressa ja sinipyrstö jyväskylässä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 24.4.