Lintutilanne 24.4.2020

Piekana. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 24.4.2020

Pitkään jatkunut pohjoisen puoleinen ilmavirtaus on hidastanut lintujen muuttoa. Kevät etenee silti vääjäämättä: Etelä- ja Keski-Suomessa peippojen, rastaiden ja punarintojen kuoro voimistuu päivä päivältä ja esimerkiksi västäräkit ovat viikon sisään selvästi runsastuneet. Varhaiset pesijät, kuten sinisorsat, asettuvat jo hautomaan.

Viimeisen viikon aikana ovat Suomeen uusina muuttolintuina saapuneet mm. lapintiira, mustaviklo ja pensastasku. Pohjoisin haarapääsky on nähty Hailuodossa. Lounaiseen Lappiin asti ovat ennättäneet esimerkiksi metsäviklo ja niittykirvinen, ja lumisessa Kuusamossa on havaittu vuoden ensimmäiset kiurut ja järripeipot.

Aurinkoisina päivinä Suomen ilmatilaan saapuvat nyt suuret kurkiparvet. Hangon lintuasemalla laskettiin keskiviikkona kevään huippulukemiksi 5 200 muuttavaa kurkea. Pohjanlahdella on seurattu vilkasta vesilintuliikennettä: Kristiinankaupungissa muutti tiistaina yli 5 000 mustalintua ja sunnuntaina lähes 700 kaakkuria.

Piekanoita on tänä keväänä nähty ilahduttavan paljon. Erityisen hienoja muutot ovat olleet Merenkurkussa, missä lauantaina laskettiin 412 kohti Ruotsin ja Norjan tuntureita matkaavaa piekanaa. Määrä on toiseksi suurin Suomessa 2000-luvulla havaittu, ja vaikuttaakin siltä, että piekanakanta on toipumassa vuosituhannen alkupuolen alhostaan.

Pohjanmaan mieletön pulmuskevät huipentui viime viikonloppuna, jolloin Hailuodossa arvioitiin suurimmassa parvessa olleen peräti 38 000 lintua! Muuton pysäyttänyt voimakas luoteisvirtaus lienee syynä poikkeuksellisiin pulmusmääriin. Toisella pohjoisen linnulla, urpiaisella, on edelleen ollut voimakasta liikehdintää keskisessä Suomessa: sunnuntaina Laukaassa ja Pieksämäellä laskettiin yli 10 000 koilliseen suuntaavaa urpiaista.

Viikon harvinaisin lintuvieras on ollut Vihdissä torstaina näyttäytynyt mustanmerenlokki. Ehdottomasti yllättävin havainto on kuitenkin Utsjoella muuttanut 61 pikkukajavan parvi! Tulipäähippiäinen on havaittu Inkoossa ja Paraisten Jurmossa, riuttatiiroja on nähty kolmessa paikassa Suomenlahdella ja kuningaskalastaja on ilahduttanut vähintään seitsemällä paikalla.

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran torstaina 30.4.