Lintutilanne 15.5.2020

Sinirinta. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 15.5.2020

Lintujen kevätmuutto etenee vääjäämättä, vaikka takatalvet ovat koetelleet eteläisintäkin Suomea. Jokainen lämmin yö tuo mukanaan uuden annoksen hyönteissyöjiä, kuten kirjosieppoja, leppälintuja, pajulintuja ja hernekerttuja, joiden laulua kuuleekin yleisesti jo suuressa osassa Suomea. Sen sijaan monet myöhäisemmät muuttajat, kuten pensas- ja lehtokerttu sekä harmaasieppo, ovat toistaiseksi olleet varsin niukkoja.

Uusina muuttolintuina Suomeen ovat saapuneet muun muassa tunturikihu, idänuunilintu ja viitakerttunen. Kirjosieppo ja leppälintu on tavattu jo Inarissa asti, käki on ennättänyt Kemijärvelle ja satakieli Ouluun. Hyvin runsaasti on Etelä- ja Keski-Suomessa tämän viikon aikana havaittu muuttomatkallaan pysähtyneitä Lapin satakieliä, sinirintoja.

Monen pohjoisen kahlaajan kevätmuutto on vilkkaimmillaan toukokuun toisella viikolla. Pelloilla voikin nyt nähdä jopa tuhatpäisiä kapustarinta- ja suokukkoparvia. Merenlahdilla ja sisämaan kosteikoilla levähtävät puolestaan lirot sekä valko- ja mustaviklot. Maanantaina ihmeteltiin monin paikoin etelään suuntautuvaa kahlaajaliikennettä lintujen paetessa lumisateen alta.

Arktisten lintujen muutto Suomenlahdella on ollut näyttävää. Mustalintujen muutto huipentui viime perjantaina, jolloin niitä laskettiin Porvoon Söderskärillä ja Virolahdella pitkälti yli 200 000 yksilöä. Hienoja punakuirimuuttoja nähtiin viikonloppuna eri puolilla Suomenlahtea, huippulukemina Virolahdella perjantaina yli 3 000 lintua. Seuraavaksi odotellaan allien ja kuikkien muuton kiihtymistä. Myös valkoposkihanhen päämuutto lienee vielä edessäpäin, vaikka niitä onkin Itä-Suomen pelloille jo hiipinyt: esimerkiksi Tohmajärvellä laiduntaa jo 55 000 hanhea.

Toukokuun alku on erinomaista aikaa harvinaisuuksien näkemiselle. Vuoden toistaiseksi yllättävin lintuhavainto oli sunnuntaina Paraisten Jurmossa rengastettu Suomen toinen harmaapääsirkku. Viime päivien helmiä ovat olleet myös suula Eurajoella ja Porissa, tundrakurppelo Kontiolahdella, isokihu Porvoossa, lunni Siikajoella, idänturturikyyhky Inarissa, rusorintakerttu Hangossa ja harmaasirkut Utsjoella ja Kökarissa. Ajankohdalle tyypillisiä vieraita ovat muutamat havaitut mustahaikarat, kilju- ja pikkukiljukotkat, punajalkahaukat, pikkuhuitit ja sepelsiepot.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 22.5.