Lintutilanne 22.5.2020

Punavarpunen. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 22.5.2020

Lähes kaikkien muuttolintujemme varhaisimmat yksilöt ovat ehtineet Suomeen. Kuluneella viikolla saapuivat muun muassa ensimmäiset vesipääskyt, jänkäsirriäiset ja viitasirkkalinnut. Aiemmin saapuneista lajeista pikkulepinkäinen ehti Siikajoelle ja Kajaaniin, käki havaittiin jo Kittilässä ja Lapin satakielet, sinirinnat, ehtivät Inariin ja Utsjoelle.

Kerttuja, kerttusia, harmaasieppoja, punavarpusia ja muita hyönteissyöjälintuja on saapumassa vielä paljon lisää. Lähipäivinä niiden muutolle onkin otolliset olosuhteet, kun pohjoisvirtaus hellittää ja sää lämpenee.

Viikko sitten, perjantaina ja lauantaina, muutti runsaasti valkoposkihanhia Suomenlahdella ja Kaakkois-Suomessa. Pelkästään Virolahden ohitti kahdessa päivässä noin 150 000 valkoposkihanhea. Niiden jälkijoukkojen yhteydessä odotellaan sepelhanhia sekä allien ja kuikkalintujen pääjoukkoja. Arktisista kahlaajien viriävästä muutosta kertoo eilinen 3 000 suosirrin muutto Hangosta.

Viikon harvinaisin lintu oli Hangon lintuasemalla rengastettu Suomen kolmas hemprichii-alalajin sepeltasku. Jurmon lintuasemalla rengastettiin puolestaan yksi viikon neljästä tai viidestä mehiläissyöjästä. Lajia ei ole aikaisemmin rengastettu Suomessa. Muita harvinaisuuksia olivat muun muassa mustapääsirkku Kemiönsaaressa, amerikantukkasotka Parikkalassa, pilkkaniska Lemlandissa, töyhtökiuru Kokkolassa, harmaasirkku Kökarissa ja Utsjoella sekä Lapin ensimmäinen amerikantavi Rovaniemellä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 29.5.