Lintutilanne 29.5.2020

Suosirrejä ja isosirri. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 29.5.2020

Arktisten vesilintujen ja kahlaajien muutto alkaa olla loppusuoralla. Viimeisinä muuttavia kahlaajia on Suomenlahdella matkannut useampana päivänä itään. Keskiviikkona Virolahdella muutti yli 10 000 tundrakurmitsaa. Pienempiä määriä on laskettu punakuireja sekä suo- ja isosirrejä.

Viime lauantaina Itä-Suomessa levähtäneet valkoposkihanhet jatkoivat matkaansa pohjoisille pesäpaikoilleen, Suomenlahdella nähtiin kevään paras lapasotkamuutto ja Pohjanlahdella muutti tuhansia pilkkasiipiä. Merikihuja oli kymmenittäin liikkeellä sekä etelä- että länsirannikolla. Sepelhanhen muutto huipentui puolestaan sunnuntaina ja maanantaina: molempina päivinä Suomenlahdella laskettiin yli 100 000 sepelhanhea.

Kerttusten, sirkkalintujen, harmaasieppojen ja muiden myöhäisimpien hyönteissyöjälintujen muutto jatkuu vielä. Samaan aikaan rastaat, kottaraiset, peipot ja muut aikaiset pesijät ruokkivat poikasiaan tai valmistautuvat uudelle pesintäkierrokselle, kuten mustarastaat, joiden laulu kaikuu taas aamuisin ja iltaisin. Myös laulujoutsenet ja monet muut vesilinnut ovat saaneet poikasensa maailmalle.

Viikon harvinaisin lintu löytyi Porista. Sunnuntaina nähty keltajalkaviklo oli vasta Suomen kuudes. Samana päivänä Siikajoella nähtiin sininärhi ja Lumijoelta löytyi etelänsatakieli. Maanantaina Haminassa viipyi kaksi valkosiipitiiraa. Mustaotsalepinkäinen nähtiin kolmessa paikassa, pilkkaniska ja harmaasirkku kahdessa paikassa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 5.6.