Lintutilanne 17.7.2020

Suosirri. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 17.7.2020

Linnunlaulu on pääosin vaihtunut erilaisiin kutsu- ja kerjuuääniin. Monilla linnuilla on vielä pesintä käynnissä, mutta osa linnuista suuntaa jo syysmuuttomatkalle.

Kahlaajien syysmuutto on jatkunut toista kuukautta, ja vanhojen suosirrien päämuutto osui kuluneelle viikolle. Viime viikon perjantaina Uudessakaupungissa muutti yli 5 000 suosirriä. Niiden lisäksi havaittiin muun muassa kuovisirrejä, pikkukuoveja ja peräti 159 valkovikloa. Tiistaina Pyhärannassa muutti noin 1 800 suosirriä, ja Päijänteelläkin kirjattiin useampana päivänä kolmenumeroisia muuttosummia.

Heinäkuun aikana myös suurin osa naurulokeista muuttaa etelään. Viikko sitten Uudessakaupungissa laskettiin sirrimuuton lomassa yli 4 000 muuttavaa naurulokkia.

Heinäkuun tyypillisiä harvinaisuuksia ovat olleet toistakymmentä riuttatiiraa merialueilla, punakottarainen Oulussa, viirusirkkalintu Pyhäjärvellä sekä kaksi mustaotsalepinkäistä. Harvinaisempia vieraita olivat aavikkotylli Hailuodossa, mustapääsirkku Oulussa, rusorintakerttu Lemlandissa sekä mustajalkatyllit Siikajoella ja Porissa. Näitäkin harvinaisempi on Eurajoelta löytynyt Suomen kolmas ja Euroopan viides nokitasku.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 31.7.