Lintutilanne 31.7.2020

Poikaspukuinen leppälintu. Kuva: Pertti Rasp

Lintutilanne 31.7.2020

Lintujen pesimäkausi on jo suurelta osin ohitse ja tarve laulaa loppunut. Jokunen pajulintu sentään tapailee lauluaan ja sepelkyyhkyt kuuluttavat yhä jatkuvia pesintöjään. Meneillään olevat viikot ovat valtaosalle pikkulintuja puvun vaihtamisen eli sulkasadon aikaa. Sulkasatoiset linnut ovat usein arkoja ja piilottelevia ja sen vuoksi vaikeita havaita. Tämän kesän poikaset ovat sen sijaan kokemattomia ja saattavat sallia tarkkailun aivan lähietäisyydeltä. Ne ovat vielä poikaspukuisia ja siksi aivan erilaisia kuin lintukirjoissa kuvatut yksilöt. Niiden tunnistamisessa riittää haastetta.

Jo kesäkuulla alkanut kahlaajien muutto on edelleen voimissaan. Sekä sirrejä että vikloja on runsaasti liikkeellä. Vikloilla pääosassa ovat nuoret linnut, mutta arktisilta alueilta lähteneillä sirreillä muuttajat ovat edelleen vanhoja. Uudessakaupungissa laskettiin torstaina 1 815 muuttavaa suosirriä. Myös pulmussirrejä on ollut hyvin likkeellä, huippuna 49 Pietarsaaressa 23.7.

Merihanhet ovat alkaneet kerääntyä perinteisille syyspaikoilleen. Varsinais-Suomen Sjölaxista ja Mietoistenlahdelta on laskettu jo yli tuhannen linnun parvia. Muita viime viikkojen suuria lintukerääntymiä ovat olleet muun muassa Espoossa ynnätyt 200 harmaasorsaa, Hangosta lasketut 15 500 haahkaa ja Kristiinankaupungista kiikaroidut 4 000 telkkää.

Jalohaikaroiden vuodesta toiseen vahvempi esiintyminen näyttää jatkuvan myös tänä vuonna. Edellisen parin viikon aikana jalohaikarasta on kirjattu Tiira-lintutietopalveluun ennätykselliset yli 180 havaintoa, mikä on lähes puolet enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Harvinaisuuksiakin on onnistuttu yhyttämään eri puolilta Suomea. Harrastajia ovat ilahduttaneet muun muassa etelärannikolla havaitut kymmenkunta riuttatiiraa, mustaotsalepinkäiset Helsingissä, Kokkolassa, Kristiinankaupungissa ja Raahessa, punakottarainen Oulussa ja Ylitorniossa, punapäänarsku Helsingissä sekä isohaarahaukka Lohjalla. Kolarissa lauloi kuun puolivälissä ruskouunilintu.

Syksyn lähestymisestä antavat viitettä pääskyt, joita on jo alkanut kerääntyä pieniin parviin. Parin viikon päästä on pääskyjen päämuuttoaika jo käsillä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 14.8.