Lintutilanne 28.8.2020

Harmaahaikara. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 28.8.2020

Harmaahaikaroita voi nyt nähdä lähes koko maassa, vaikka laji pohjoisessa onkin harvalukuisempi. Nuoret linnut levittäytyvät pesästä lähdettyään eri suuntiin, ja näin loppukesällä niitä näkee merenlahdilla ja järvien rannoilla. Viime vuosien tapaan harmaahaikaroiden joukosta voi löytää myös samankokoisen mutta kokonaan valkoisen jalohaikaran. Vähintään kymmenen yksilön parvia on nähty useammassa paikassa, ja viime lauantaina Porissa oli 25 jalohaikaraa.

Oulun seudulla parveilee jo järripeippoja parhaimmillaan tuhansien lintujen parvina. Myös isompien lintujen kerääntyvät kasvavat. Muhokselle on kokoontunut 3 500 ja Vaasan Söderfjärdenille runsaat 2 100 kurkea. Metsähanhia puolestaan on kerääntynyt Tohmajärvelle 450 ja Huittisiin 300.

Pikkulinnuista runsaimmat päivämuuttajat ovat edelleen metsäkirvinen ja keltavästäräkki. Viime perjantaina ja tiistaina sisämaassakin laskettiin parhailla paikoilla yli tuhat muuttavaa metsäkirvistä, ja tiistaina Helsingissä ynnättiin syksyn päämuutoksi 6 200 muuttajaa.

Pelloilla ja rannoilla ruokailevien keltavästäräkkien joukkoon on liittynyt entistä enemmän västäräkkejä. Hyönteissyöjälinnuista näkee vielä erityisesti pajulintuja ja harmaasieppoja. Suurin osa kertuista ja kerttusista on jo muuttanut pois.

Viikon harvinaisuuksista voisi mainita kaksi nuorta kenttäkerttusta tiistaina Espoossa ja kattohaikaran seuraavana päivänä Helsingissä. Tavanomaisempaa lajistoa olivat muutamat punajalkahaukat, aroharmaalokit ja riuttatiirat.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 4.9.