Lintutilanne 4.9.2020

Haarapääsky. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 4.9.2020

Viime päivien lämmin etelänpuoleinen ilmavirtaus on pitänyt muuttajat kurissa, ja lintujen syysmuutto on viimeisen viikon ajan ollut melko vaisua. Suurin osa hyönteissyöjistä on poistunut vaivihkaa, ja päivisin uuttavia metsäkirvisiä ja keltavästäräkkejäkin on jo vähemmän liikkeellä. Pääskyistäkin suurin osa on lähtenyt, vaikka ruovikoihin kokoontuu vielä jopa yli tuhannen pääskyn yöpymisparvia.

Etelä-Suomeen on saapunut lapinkirvisiä ja sinirintoja, joskin sinirintojen pääjoukot ovat vielä pohjoisessa. Tiistaina Rovaniemellä laskettiin yhdellä paikalla 42 sinirintaa ja 78 pohjansirkkua. Jälkimmäisten muutto on nyt itäisimmässä Suomessa huipussaan. Ilomantsissa niitä on viikon aikana rengastettu yli sata.

Pohjansirkkujen ohessa Ilomantsissa rengastettiin 30 sinipyrstöä, mikä kertoo pesintöjen menneen hyvin. Suomessa oli kesällä sinipyrstöjä enemmän kuin koskaan ennen, ja niitä tullaan varmasti havaitsemaan syksyn aikana lisää muualla Suomessa.

Muitakin itäisiä harvinaisuuksia on alkanut näkyä. Viikon mittaan on havaittu lähes 20 taigauunilintua, ja Vaasassa rengastettiin lauantaina hyvin aikainen taigakirvinen. Viikon muita harvinaisuuksia olivat esimerkiksi punapäänarsku Helsingissä, isohaarahaukka Salossa, käärmekotka Kirkkonummella ja Hangossa, isovesipääsky Loviisassa ja mustaotsalepinkäinen Porissa.

Syyskuun aikana voimistuu vähitellen muun muassa peippojen, rautiaisten, västäräkkien, varpushaukkojen ja kurkien muutto. Muhokselle on kokoontunut jo lähes 9 000 kurkea muutolle valmistautumaan.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 11.9.