Lintutilanne 11.9.2020

Kurkia. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 11.9.2020

Sateet ja vastaiset tuulet ovat edelleen hillinneet monien muuttolintujen menohaluja. Viikon paras muuttopäivä oli keskiviikkona, jolloin esimerkiksi Kangasalla muutti yli tuhat haapanaa ja Luhangalla vielä lähes 2 000 metsäkirvistä.

Västäräkkejä parveilee pelloilla ja pihoilla, parhailla paikoilla sadoittain. Haarapääskyjen ja kottaraisten yöpymisparvissa voi olla jopa tuhansia lintuja. Kun tuulet kääntyvät pohjoisen puolelle, monen lajin muutto purkautuu. Silloin lähtevät liikkeelle myös kurjet, joita tällä hetkellä on kymmenisen tuhatta sekä Muhoksella että Vaasassa.

Itäisiä harvinaisuuksia edustavasta taigauunilinnusta on kuluneen viikon aikana ilmoitettu noin 60 havaintoa lähinnä länsirannikolta ja Itä-Suomesta. Tällä viikolla on havaittu myös syksyn ensimmäiset isokirviset Porissa ja Pyhärannassa. Etelä- ja Länsi-Suomesta on ilmoitettu runsaat 40 havaintoa heinäkurpasta. Viime sunnuntaina Helsingin Malmin lentokentällä laskettiin peräti 11 heinäkurppaa.

Viikon muita harvinaisuuksia olivat kattohaikarat Haminassa ja Suomussalmella, harjalintu Rautjärvellä, isovesipääsky Eurajoella, tundravikla Paraisten Jurmossa sekä isohaarahaukka Askolassa ja Pukkilassa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 18.9.