Lintutilanne 18.9.2020

Kurjet muutolla. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 18.9.2020

Kurkimuutto käynnistyi odotetusti tuulen käännyttyä tiistaina luoteen puolelle. Liikkeelle lähtivät erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla lepäilleet kurjet, jotka vyöryivät iltapäivän tunteina keskisen Suomen yli ja osa ehätti valoisana aikana etelärannikolle asti. Suurin kurkisumma, 21 629 yksilöä, laskettiin Multialla, ja myös Jämsässä ja Karstulassa ylitettiin 20 000 linnun haamuraja. Kaikki nämä muutot mahtuvat kymmenen suurimman Suomessa koskaan havaitun joukkoon.

Kurkien siivellä etelään matkasi myös paljon petolintuja. Esimerkiksi Hangon lintuasemalla havaittiin yli 500 varpushaukkaa. Alkuviikon kirkkaat päivät olivat pikkulintujenkin mieleen: muutolla oli runsaasti muun muassa peippoja, järripeippoja ja rautiaisia. Kuusitiainen näyttää vaeltavan tänä syksynä varsin runsain joukoin, ja myös pähkinähakkeja on ollut liikkeellä kenties hyvää vaellusta enteillen.

Arktisten hanhien ja vesilintujen muutto voimistuu vähitellen. Haapanoita, jouhisorsia ja mustalintuja on havaittu Suomenlahdella ja sisämaan vesireiteillä mukavia määriä lähes päivittäin. Keskiviikkona Kirkkonummella laskettiin lähes 18 000 mustalintua ja Helsingissä yli 2 000 haapanaa. Syysmyrskyn väistyttyä tänään perjantaina käynnistyi Itä-Suomessa jo voimakas hanhimuutto.

Viikon harvinaisin lintu on ollut perjantaina Raahessa havaittu tiiralokki, eniten katselijoita on puolestaan kerännyt pääkaupunkiseudulla jo muutaman päivän ajan viihtynyt käärmekotka. Liminganlahdelle ilmaantui yllättäen 27 kiljuhanhen parvi. Yleensä tämä äärimmäisen uhanalainen laji ei pysähdy Suomessa syysmuutolla. Ajankohdalle tyypillisistä harvinaisuuksista taigauunilintuja on havaittu toistasataa yksilöä, heinäkurppia kolmisenkymmentä mutta isokirvisiä vain viisi.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 25.9.