Lintutilanne 16.10.2020

Maakotka. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 16.10.2020

Lämpimän sääjakson päättyminen on viime päivinä ajanut varsinkin suurikokoiset linnut syysmuutolle. Liikkeellä on ollut paljon petolintuja: esimerkiksi hiirihaukkoja on havaittu etelärannikolla kolminumeroisia määriä useana päivänä, huippuna maanantaina Kirkkonummella lasketut 467 muuttajaa. Myös maakotkien syysmuutto on käynnistynyt, ja parhailla paikoilla on nähty päivässä jopa toistakymmentä yksilöä.

Viimeinen kurkien muuttoaalto koettiin länsirannikolla tiistaina, jolloin niitä laskettiin Kristiinankaupungissa yli 6 000. Keskiviikko oli puolestaan hanhimuuton juhlaa, etenkin valkoposkihanhet rynnistivät jälleen hyvin leveällä rintamalla itäisen ja eteläisen Suomen yli. Mukana oli paljon myös metsä- ja tundrahanhia, joiden päävirta kulki kuitenkin idempänä: Kaakkois-Suomessa tundrahanhia laskettiin kahdelta paikalta yli 20 000 yksilöä.

Valtaosa meillä pesivistä linnuista on jo poistunut Suomesta. Loppusyksyn muuttajistakin esimerkiksi peipot ja sepelkyyhkyt alkavat olla vähissä, ja myös rastaat hupenevat pihlajanmarjojen puutteessa nopeasti. Lämpimän syksyn ansiosta moni lintu on kuitenkin jäänyt viivyttelemään tavallista pidemmäksi aikaa: viikon mittaan on havaittu muun muassa useita sääksiä, ruskosuo- ja nuolihaukkoja, lapinkirvisiä ja harmaasieppoja sekä jopa muutama käki.

Lokakuun alkupuoli on erinomaista aikaa harvinaisuuksien näkemiselle. Viikon huippuhavaintoja ovat olleet mongoliankirvinen ja nunnatasku Mustasaaren Norrskärillä, arotasku Paraisten Jurmossa sekä taigarautiaiset Porissa ja Eurajoen Säpissä. Eniten ihailijoita lienee kerännyt Vaasaan asettunut viiden mehiläissyöjän parvi. Tundrakurppelo viihtyy edelleen Lumijoella ja kääpiökerttu piilotteli Säpissä sunnuntaihin asti. Hippiäisuunilintuja on havaittu viitisentoista yksilöä ja ruskouunilintuja peräti kahdeksan, joista Paraisten Utössä yhtä aikaa kolme.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 23.10.