Lintutilanne 6.11.2020

Viiksitimali. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 6.11.2020

Lämpimän loppusyksyn ansiosta Suomessa viivyttelee nyt ajankohtaan nähden poikkeuksellisen paljon lintuja. Hanhia tapaa suurina parvina vielä monin paikoin: esimerkiksi metsähanhia ruokailee sekä Sastamalassa että Oulun seudulla edelleen noin 2 000 yksilöä. Aiemmin suuret hanhiparvet ovat viihtyneet meillä marraskuun puolelle vain aivan muutamana vuotena.

Ruokailupaikkoja riittää yhä puolisukeltajasorsille ja kahlaajillekin. Esimerkiksi Espoon Matalajärveltä laskettiin tiistaina vielä 620 haapanaa ja 385 harmaasorsaa. Satapäisiä töyhtöhyyppäparvia viihtyy yhä muutamilla Etelä-Suomen pelloilla ja Porissa havaittiin torstaina peräti 112 taivaanvuohta – ylivoimaisesti suurin Suomessa koskaan marraskuussa nähty määrä.

Marraskuun alun talvilintulaskennoissa on havaittu ennätyksellisen paljon muun muassa peukaloisia ja punarintoja, ja marjojen vähyydestä huolimatta myös mustarastaita. Erikoisempia viivyttelijöitä ovat olleet harmaasieppo Oulussa ja pensastasku Paraisten Utössä. Haarapääsky on havaittu marraskuussa vielä neljällä paikalla – viimeisimpänä Enontekiöllä!

Pohjoisessa Lapissa pesivien taviokuurnien syysmuutto ajoittuu loka–marraskuun vaihteeseen. Viime päivinä kuurnia on nähty erityisen paljon Pohjois-Karjalassa ja Pohjanmaan rannikolla: Kalajoella niitä muutti viime lauantaina yli 1 300 yksilöä. Vastakkaiseen suuntaan ovat olleet liikkeellä merenlahdilla harvalukuisina pesivät viiksitimalit, jotka ovat lähteneet vaellukselle ilmeisen onnistuneen pesimävuoden jälkeen. Timaleita onkin ilmestynyt monin paikoin myös sisämaahan: viime viikkoina niitä on havaittu muun muassa Lahden ja Tampereen seuduilla sekä Jyväskylässä.

Kuun vaihteen harvinaisuuksia ovat olleet muun muassa mustakurkkurautiainen Hangossa, idänturturikyyhky Oulussa, mustakaularastas Rovaniemellä sekä sepeltaskut Lieksassa ja Nokialla. Kaukaa Jäämereltä lähtöisin olevia pikkuruokkeja on havaittu neljä yksilöä. Tavanomaista runsaammin on nähty muun muassa pikku-uikkuja, pikkukajavia ja kuningaskalastajia.

 

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 20.11.