Lintutilanne 20.11.2020

Satakieli. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 20.11.2020

Lämpimän sään ansiosta marraskuussa on havaittu tavallista enemmän viivyttelijöitä ja joitakin hyvin myöhäisiä muuttolintuja. Yllättävin oli viime viikon alussa Helsingissä nähty satakieli. Suomessa satakieli on vain kerran aikaisemmin havaittu marraskuussa, ja lokakuultakin on vain reilu kourallinen havaintoja. Tavallisesti satakielet muuttavat vaivihkaa heinä–elokuussa.

Viime viikolla Helsingissä nähtiin satakielen lisäksi muun muassa keltavästäräkki ja hernekerttu, Kaarinassa puolestaan punavarpunen. Haarapääsky lenteli viime lauantaina Taivalkoskella ja Kangasalla.

Hanhia ja myöhäisiä kahlaajia on edelleen ajankohtaan nähden runsaasti. Huittisissa on vielä tällä viikolla ollut yli 1 500 metsähanhea. Marraskuussa ei ole koskaan aikaisemmin laskettu yli tuhannen metsähanhen kerääntymiä. Myös meri- ja tundrahanhia on vielä monin paikoin länsirannikolla ja Etelä-Suomessa. Kurkiakin on nähty useammassa paikassa, ja töyhtöhyyppiä on havaittu kymmenittäin.

Marraskuun harvinaisimmat linnut ovat olleet Suomen kuudes pikkukiuru Iisalmessa ja Suomen 14. punapyrstölepinkäinen Oulussa. Muita harvinaisuuksia ovat olleet aavikkotasku Porissa, kashmirinuunilintu Hangossa, isovesipääskyt Haminassa ja Kristiinankaupungissa, turturikyyhky Kirkkonummella ja harjalintu Pyhtäällä. Marraskuulle tyypillisiä pikkuharvinaisuuksia – pikkukajavia ja pikku-uikkuja – on havaittu toistakymmentä ja kuningaskalastajia parisenkymmentä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 4.12.