Lintutilanne 4.12.2020

Nuori tundrahanhi. Kuva: Perrt Rasp

Lintutilanne 4.12.2020

Joulukuu alkoi viime vuoden tapaan leutona, ja vielä tällä viikolla on havaittu useita viivyttelemään jääneitä muuttolintuja. Laulujoutsenia ja kanadanhanhia on vielä tuhansittain. Suurimmissa kerääntymissä on satoja lintuja. Salossa nähtiin yli 50 metsähanhea sekä lyhytnokkahanhi. Jälkimmäisestä on vain muutama aiempi joulukuinen havainto. Valkoposki-, meri- ja tundrahanhia havaittiin monessa paikassa. Seitsemäntoista töyhtöhyypän parvi kierteli vielä Pukkilassa, ja kurkia nähtiin kolmessa paikassa. Näitäkin erikoisempia talvilintuja olivat hernekerttu Helsingissä ja suosirri Kristiinankaupungissa.

Toissa viikonloppuun saakka Kajaanissa viipynyt pensastasku lienee kaikkien aikojen toiseksi myöhäisin. Vielä viime viikolla havaittiin muun muassa sepelhanhi Keuruulla, meriharakka Hangossa ja tundrakurmitsa Paraisten Jurmossa. Yksittäisiä kapustarintoja nähtiin viidessä paikassa.

Loppusyksyn harvinaisin lintu oli lehmähaikara, joka viipyi useamman päivän Vehmaalla. Lehmähaikara on havaittu Suomessa vain neljä kertaa aikaisemmin, viimeksi viime syksynä. Muita marraskuun lopun harvinaisuuksia olivat mustakaularastas Enontekiöllä sekä grönlanninlokit Porissa ja Muhoksella. Harvalukuisia lokkeja olivat myös isolokit Espoossa ja Parikkalassa, muutama aroharmaalokki sekä kymmenkunta pikkukajavaa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 18.12.