Lintutilanne 18.12.2020

Laulujoutsen 12.12.2020. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 18.12.2020

Tuhannet joutsenet viipyvät yhä Etelä- ja Länsi-Suomessa. Suurimmissa kerääntymissä on satoja, jopa yli 500 joutsenta. Etelärannikolla on edelleen myös satoja kanadanhanhia, mutta muut hanhet ovat pääosin lähteneet Suomesta. Tällä viikolla on nähty enää muutamia valkoposki-, meri- ja metsähanhia. Tundrahanhia nähtiin vielä viime viikolla.

Järville on kokoontunut loppusyksyiseen tapaan suuria isokoskeloparvia. Useassa paikassa on yli tuhannen koskelon parvia, ja Valkeakoskella laskettiin vähintään 4 500 isokoskeloa. Ahvenanmaalle on puolestaan kerääntynyt kymmeniä tuhansia tukkasotkia talvehtimaan. Vårdössä näiden joukossa oli yli 250 lapasotkaa, mikä on suuri määrä joulukuussa. Ajankohtaan nähden ennätyssuuria olivat myös 107 harmaahaikaran parvi Espoossa ja 29 västäräkkiä kasvihuoneilla Kaarinassa.

Maan eteläosien lumettomissa maisemissa on muitakin viivyttelijöitä tavallista enemmän. Parin viime viikon aikana on havaittu vielä kymmeniä töyhtöhyyppiä ja kymmenkunta kurkea. Erikoisempia talvilintuja olivat muun muassa meriharakka Hangossa, rantasipi Espoossa, punajalkaviklo Kirkkonummella, kapustarinta ja keltavästäräkki Paraisten Jurmossa, ristisorsa Askolassa ja metsäkirvinen Helsingissä.

Jalohaikaroita on nähty viidessä paikassa, harjalintu Imatralla ja Hangossa sekä virtavästäräkki Lahdessa ja Hangossa. Näitäkin harvinaisempia ovat pikkukanadanhanhi ja aroharmaalokki Porissa, idänturturikyhky Sastamalassa ja lehmähaikara Uudessakaupungissa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 8.1.