Lintutilanne 22.1.2021

Valkoposkihanhi. Kuva: Pertti Rasp

Lintutilanne 22.1.2021

Talvi koitti koko maahan, kun myös eteläisimpään Suomeen satoi kymmeniä senttimetrejä lunta ja järvet jäätyivät. Tuhannet joutsenet lähtivät liikkeelle, ja etenkin länsirannikolla nähtiin vuodenaikaan nähden näyttävää joutsenmuuttoa. Toissa lauantaina Uudessakaupungissa muutti lähes 600 kyhmy- ja liki 200 laulujoutsenta.

Vesilintujen joukosta voi kuitenkin edelleen löytää harvalukuisempia talvilajeja. Tampereella talvehtivan yksinäisen linnun lisäksi Helsingissä oli vielä viikko sitten yhdeksän valkoposkihanhea. Merihanhia on havaittu kymmenkunta, metsähanhiakin parissa ja tundrahanhia kolmessa paikassa. Pikku-uikkuja on havaittu parisenkymmentä.

Muita parin viime viikon satunnaisia talvilajeja ovat muun muassa rantasipi Espoossa, tiltaltti Pyhärannassa, mustaleppälintu Paraisten Utössä sekä lapinsirkut Jyväskylässä ja Närpiössä. Kiuruja on havaittu kymmenkunta, ja Hangossa on ollut enimmillään kahdeksan kangaskiurua. Harvinainen töyhtökiuru viipyy Riihimäellä ja pikkusirkku Isokyrössä. Harmaahaikaroita ja peukaloisia lienee tänä talvena enemmän kuin koskaan aiemmin.

Pulmusia talvehtii joka vuosi pienin parvin erityisesti pitkin länsirannikkoa. Nyt Paraisten Jurmossa oli enimmillään yli 80 pulmusta. Ruovikoiden kätköihin jääviä pajusirkkuja on vaikeampi havaita. Vaasassa nähtiin peräti 64 yksilön parvi kerralla. Poikkeuksellisen suuria talviparvia olivat myös yli 800 hemppoa Punkalaitumella ja 150 tundraurpiaista Siikajoella.

Runsaan viikon kuluttua lintutalvesta saadaan kattava läpileikkaus, kun Pihabongaus järjestetään jo 16. kerran.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lisää talvilinnuista:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 5.2.