Lintutilanne 5.2.2021

Ohotanlokki ja sinisorsa, Kouvola 24.1.2021. Kuva: MIcha Fager

Lintutilanne 5.2.2021

Viime viikonlopun Pihabongaus antoi hyvän läpileikkauksen tämäntalvisesta linnustostamme. Lumipeitteen myötä keltasirkut olivat hakeutuneet hyvin ruokinnoille, mutta hyvin vähän havaittiin tilhiä, urpiaisia ja vihervarpusia sekä ennätysvähän hömötiaisia. Pihabongauksen alustavista tuloksista voi lukea lisää tässä, ja Pihabongaus-havaintoja voi ilmoittaa vielä tänään.

Yli tuhannen keltasirkun kerääntymiä on ilmoitettu neljästä paikasta, ja suurimmassa parvessa Sastamalassa oli peräti 2500 lintua. Keltasirkkujen joukosta on löytynyt myös harvinaisempia talvehtijoita: lapinsirkkuja on nähty kolmessa paikassa ja mahdollinen mäntysirkku Kirkkonummella.

Myös tiklit ovat kerääntyneet parviin, joista suurimmissa on satoja yksilöitä. Aivan omaa luokkaansa oli kuitenkin Aurassa rypsipellolla havaittu parvi, jossa laskettiin olleen 1600 tikliä. Tämä lienee Suomen kaikkien aikojen suurin parvi.

Sisävedet ovat jäässä, ja suuri osa saaristosta on jäätynyt tai jäätymässä ja vesilinnut vetäytyvät jään tieltä. Vielä toissa viikolla Kirkkonummella nähtiin yhdestä paikasta yli 700 pilkkasiipeä ja Ahvenanmaalla yli 600 laulujoutsenta. Merikotkat jäävät kärkkymään talvikalastajien saaliita. Viime sunnuntaina Lempäälässä nähtiin yhtä aikaa 53 jäällä istuvaa merikotkaa.

Talven yllättävin lintuhavainto tehtiin toissa lauantaina, kun Kouvolan Kuusankoskelta löytyi ohotanlokki. Tuhansien kilometrien päähän kotikonnuiltaan harhautunut laji nähtiin vasta toisen kerran Suomessa, ja koko Euroopasta on alle kymmenen havaintoa. Ohotanlokki viipyi pari päivää Kouvolassa ja löytyi sen jälkeen vielä uudelleen Kotkasta.

Parin viime viikon muita yllätyksiä olivat Inarissa taivaalta hankeen tippunut ja hoitoon toimitettu jääkuikka, ristisorsa Kotkassa ja mustakaularastas Tampereella.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lisää talvilinnuista:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 19.2.