Lintutilanne 19.2.2021

Taviokuurna. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 19.2.2021

Pakkaset paukkuvat, mutta lähestyvä kevät näkyy jo lintumaailmassa. Tali- ja sinitiaiset laulavat innolla varsinkin aurinkoisina aamuina ja konserttiin ovat monin paikoin liittyneet myös viherpeipot. Lintujen talvehtimisen kannalta vaikeimmat ajat alkavat olla ohi, koska pidentyneen päivän ansiosta ravinnon hankintaan on nyt paljon enemmän aikaa kuin keskitalvella. Tällöin energiaa riittää jo reviirinkin kuuluttamiseen.

Taviokuurnia on viime viikkoina havaittu kymmenpäisinä parvina etenkin Itä-Suomessa. Lapissa nähdyt koilliseen kiiruhtavat kuurnaparvet lienevät jo kevätmuuttajia: pohjoisessa taviokuurna on kevään ensimmäinen muuttolintu, joka saapuu pesimäalueilleen jo helmikuulta lähtien. Varma kevään merkki on myös tiistaina Paraisten Utöhön ilmaantunut juhlapukuinen haahkakoiras.

Suomessa talvehtivat vesilinnut ovat jäätymisen myötä kerääntyneet suuriksi parviksi ulkosaaristoon ja sulien laivaväylien varsille. Esimerkiksi Utössä on enimmillään laskettu 3 000 telkkää ja lähes 300 pilkkasiipeä.

Hyvin harvinaiseksi talvivieraaksi viime vuosina käynyt tunturipöllö on ilahduttanut lintuharrastajia Siilinjärvellä jo viikon ajan. Toinen arktisten alueiden vieras, pikkuruokki, pelastettiin 7.2. kirkkonummelaisen omakotitalon pihasta. Töyhtökiuru talvehtii edelleen Riihimäellä ja mäntysirkun piirteitä omaava lintu keltasirkkuparvessa Kirkkonummella.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lisää talvilinnuista:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 5.3.