Lintutilanne 5.3.2021

Kiuru. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 5.3.2021

Kevätmuutto ryöpsähti toden teolla käyntiin viime viikon perjantaina. Etelä-Ruotsissa oli edellisenä päivänä mitattu peräti 17 asteen lämpötila, ja lounaisen ilmavirtauksen siivittämänä Etelä-Suomeen saapui runsaasti kiuruja, töyhtöhyyppiä, kottaraisia, uuttukyyhkyjä ja muita varhaisia muuttolintuja.

Kiuruja nähtiin heti laajalla alueella Kristiinankaupungista Lappeenrantaan ja useammassa paikassa yksilömäärät nousivat toiselle sadalle. Ensimmäiset muuttavat kiurut oli havaittu vain muutamaa päivää aikaisemmin Paraisten Utössä. Tällä viikolla kiuruja on havaittu sisämaassa Pirkanmaata ja rannikolla Keski-Pohjanmaata myöten.

Ensimmäinen töyhtöhyyppä nähtiin Utössä toissa maanantaina. Seuraavina päivinä havaintoja kertyi kourallinen lisää, kunnes viime viikon perjantaina eri puolilla Varsinais-Suomea nähtiin kymmeniä hyyppiä ja pienempiä parvia Porissa saakka. Tällä viikolla töyhtöhyyppiä on havaittu jo Kristiinankaupungissa ja Jämsässä.

Myös ensimmäiset metsähanhet havaittiin viikko sitten perjantaina. Nyt Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa on monin paikoin jo satoja metsähanhia ja jonkin verran merihanhia. Muutama tundra- ja lyhytnokkahanhikin on jo havaittu. Laulujoutsenet ovat levittäytyneet laajalti Etelä-Suomeen, ja yksittäisiä on nähty Kainuussa ja Lapissakin.

Yksittäisiä aikaisia muuttajia ovat olleet 25.2. tylli Eckerössä sekä 1.3. kaksi ristisorsaa Paraisten Jurmossa ja kapustarinta Sastamalassa. Sää on jälleen viilenemässä, eikä lähiviikoksi ole luvassa voimakasta muuttoa. Kevätmuutto vilkastuu taas, kun sää lämpenee ja tuulet kääntyvät eteläisiin suuntiin.

Helmikuun harvinaisin lintuhavainto tehtiin jo 9.2., kun omakotitalon seinustalta Vehmaalta löytyi nälkään nääntynyt tornipöllö. Laji on havaittu Suomessa vain seitsemän kertaa aikaisemmin ja tällä vuosituhannella vain kerran aiemmin: Taivalkoskelta löytyi kuollut tornipöllö vuonna 2006.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 19.3.