Lintutilanne 1.4.2021

Kalatiira. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 1.4.2021

Viime viikonloppuna havaittiin kevään ensimmäiset sääkset ja ruskosuohaukat. Lauantaina Helsinkiin saapui myös punajalkaviklo ja Pyhtäälle aikainen kivitasku. Sunnuntaina Paraisten Jurmossa rengastettiin kevään ensimmäinen tiltaltti. Maaliskuun viimeisinä saapujina kirjattiin eilen ennätysaikainen kalatiira Hangossa ja pikkutylli Helsingissä.

Etelä-Suomessa oli viikonloppuna hienoa keväistä muuttoa. Liikkeellä oli muun muassa töyhtöhyyppiä, sepelkyyhkyjä ja hiirihaukkoja. Lauantaina Raaseporissa muutti kurkiakin lähes 400. Pohjoisimmat kurjet ovat ehtineet Oulun seudulle, Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan.

Muun muassa kuoveja, metsä- ja punajalkavikloja, taivaanvuohia ja punarintoja on havaittu jo monessa paikassa. Esimerkiksi punarintoja havaittiin Joensuuta ja Oulun seutua myöten. Myös Enontekiöllä nähtiin punarinta. Aikaisemmista muuttajista Lappiin olivat ehtineet ensimmäiset kiurut, kottaraiset ja töyhtöhyypät.

Vesilinnuista haapana ja tavi yleistyivät, ja silkkiuikkuja nähtiin monessa paikassa. Parasta nähtävää tarjoilivat kuitenkin haahkat, joiden pääjoukot saapuivat rannikolle. Hangossa muutti lauantain ja eilisen välillä noin 20 000 haahkaa. Haahkamuuton lomassa on nähty muutama kyhmyhaahka sekä etelä- että länsirannikolla.

Maaliskuun lopun muita harvinaisuuksia olivat haarahaukat Oulussa ja Paraisilla, aroharmaalokki Turussa, mustapäätaskut Paraisilla ja Oulaisissa sekä virtavästäräkit kolmessa paikassa – kaikki kevään ensimmäisiä. Koko vuoden Riihimäellä pysynyt töyhtökiuru on edelleen paikalla, ja Kalajoelta löytyi toinen töyhtökiuru.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 9.4.