Lintutilanne 16.4.2021

Tundra- ja metsähanhia sekä laulujoutsen ja valkoposkihanhi. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 16.4.2021

Näyttävimpiä lintukerääntymiä tarjoavat edelleen hanhet ja joutsenet. Etelä-Suomessa on laajalla alueella kymmeniä tuhansia tundra- ja metsähanhia, suurimmissa kerääntymissä jopa yli 10 000 lintua. Metsä- ja lyhytnokkahanhia on runsaasti myös Perämeren rannikkoseudulla, jossa on lisäksi tuhansia laulujoutsenia odottamassa kevään etenemistä kauempana pohjoisessa.

Kurkien päämuutto on käsillä, kun tuuli kääntyy etelän puolelle. Tiistaina Hangossa laskettiin yli 1 600 muuttavaa ja pari päivää aikaisemmin Hämeenlinnassa yli 1 500 muuttavaa kurkea. Sunnuntaina olikin viikon paras muuttopäivä. Sisämaassa liikkui runsaasti sepelkyyhkyjä, Paraisten Jurmossa muutti yli 4 000 mustalintua ja Uudessakaupungissa yli 14 000 pilkkasiipeä.

Uusina kevätmuuttajina viikon aikana havaittiin muun muassa haarapääsky Porvoossa ja Vöyrillä, räystäspääsky neljässä ja metsäkirvinen kuudessa paikassa. Harvinaisia harjalintujakin nähtiin jo neljällä paikkakunnalla. Tuorein saapuja on eilen Hangossa nähty lapintiira.

Lapissa kevään ensihavainnot kirjattiin esimerkiksi kurjesta, sääksestä, tuulihaukasta ja naurulokista. Kuusamoon kuluneella viikolla saapuivat muun muassa kurki, muuttohaukka ja uivelo. Silkkiuikkuja ja taivaanvuohia on nähty Pohjois-Pohjanmaata ja Pohjois-Karjalaa myöten, ja kuovi on ennättänyt Ouluun ja Nurmekseen.

Harvinaisuuksia nähtiin selvästi edellisviikkoja enemmän. Viikon harvinaisin lintu oli Uudessakaupungissa sunnuntaina muuttanut amerikanmustalintu. Isohaarahaukka nähtiin Kemiönsaaressa ja Salossa, arokotka Laukaassa ja Lappeenrannassa, pikkukiljukotka Mynämäellä, aikainen riuttatiira Hangossa, idänturturikyyhky Porissa, töyhtökiuru Kruunupyyssä sekä mustapäätasku Lemlandissa ja Porissa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 23.4.