Lintutilanne 23.4.2021

Kurkia ja kattohaikara. Sastamala 21.4.2021. Kuva: Juha Lehtinen

Lintutilanne 23.4.2021

Kurkien päämuutto ajoittui kuluneen viikon alkuun. Komeinta muuttoa nähtiin Hangossa ja Turun seudulla ja siitä pohjoiseen kohti Pirkanmaan ja Suomenselän länsiosia. Hangossa nähtiin viikon aikana yli 12 000 muuttavaa kurkea, joista maanantaina yli 7 000, tiistaina lähes 3 000 ja vielä keskiviikkona yli tuhat. Sastamalassa kurkiparven mukana matkasi myös kattohaikara.

Kevyessä vastatuulessa viikolla nähtiin muutolla myös runsaasti peippoja, järripeippoja ja rautiaisia ja kuoveja. Petolinnuista liikkeellä olivat erityisesti piekanat. Korsnäsissä laskettiin lauantaina noin 100 piekanaa ja keskiviikkona Hangossa peräti 130 piekanaa.

Viikon aikana saapuivat muun muassa leppälintu, pensastasku, pajulintu, käenpiika ja luhtahuitti. Erityisen aikainen oli Nurmijärvellä kuultu satakieli. Lapissa kirjattiin pitkälti kolmattakymmentä uutta lajia tälle keväälle. Sinne saapuivat muun muassa kuovi, taivaanvuohi, kapustarinta, punakylkirastas ja tiltaltti. Haarapääskykin nähtiin jo sunnuntaina Rovaniemellä. Keskiviikkona haarapääsky nähtiin myös Kuusamossa. Koko maasta ilmoitettiin yli 30 pääskyhavaintoa.

Viikon uusista harvinaisuuksista voisi mainita amerikanhaapanan Lappeenrannassa, amerikantavin Kaarinassa, punapäänarskuparin Porvoossa ja valkotäpläsinirinnan Helsingissä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 30.4.