Lintutilanne 30.4.2021

Pilkkasiipiä. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 30.4.2021

Kylmä pohjoisvirtaus on jarruttanut lintujen kevätmuuttoa jo viikon ajan. Erityisesti hyönteissyöjiä on saapunut ajankohtaan nähden hyvin vähän: pajulinnusta on ilmoitettu toistaiseksi vain reilut 20 havaintoa, kirjosieposta ja leppälinnusta viitisentoista. Uusina muuttajia ovat Suomeen kuitenkin ehättäneet muun muassa törmäpääsky ja hernekerttu. Lappiin on uusina saapujina kirjattu esimerkiksi pohjansirkku ja pikkukuovi.

Vaikka mantereella muutto on ollut vaisua, merellä lintuja on liikkunut. Arktisen muuton alkutahteina nähtiin keskiviikkona Virolahdella yli 2 400 meriharakkaa ja torstaina Porvoossa 14 000 mustalintua. Kristiinankaupungissa havaittiin viime sunnuntaina yli 700 kaakkuria. Valtavasti vesilintuja on kerääntynyt Uudenkaupungin saaristoon, missä laskettiin torstaina peräti 31 200 pilkkasiipeä – ylivoimaisesti suurin Suomessa 2000-luvulla havaittu määrä.

Viikon harvinaisuuksia ovat olleet muun muassa arotasku Laukaassa, pikkuhuitti Espoossa, punapäänarsku Lohjalla ja lyhytvarvaskiuru Kristiinankaupungissa. Kylmänpurkausta edeltäneen kaakkoisvirtauksen jäljiltä Suomessa on kierrellyt useita pieniä kattohaikaraparvia.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 7.5.